Kaksi tyttöä haudalla kynttilälyhdyn kanssa

Hautatoimisto auttaa surutyön alkuun

Elämän käännekohdissa | 03.11.2022 | Lilja 10/2022

Teksti: Roope Lipasti | Kuva: Kirkon mediapankki

Kun läheinen kuolee, muistettavia asioita on lukuisia. Alkuun pääsee lukemalla esimerkiksi hautausoppaan, jollaisia löytyy sairaaloista ja saattokodeista. Tai sitten voi soittaa tai suunnata suoraan seurakuntayhtymän hautatoimistoon.

Sieltä voi varata siunaukset eli tilan, papin ja kanttorin, jäähyväistilaisuudet (kirkkoon kuulumattomalle vainajalle järjestettävä tilaisuus, jossa vainajaa ei siunata), tuhkauksen sekä hautapaikan.

– Mikäli on jo sukuhauta, niin meiltä voi – ja kirkkolain vaatimuksesta myös pitää – tarkastaa, että on oikeutettu siihen. Lesken lisäksi paikan lunastaneen jälkeläiset suoraan alenevassa polvessa sekä heidän puolisonsa ovat oikeutettuja, kertoo Mia Wikström hautatoimistosta.

Kaikki haudat ovat nykyään sukuhautoja. Sellainen otetaan 25 vuodeksi, ja aikaa voi halutessaan jatkaa. Kun hallinta-aika päättyy, seurakunnasta otetaan yhteyttä omaisiin, jos haudalle on valittu haltija tai meillä on omaisen yhteystietoja. Ellei yhteyttä saada, laitetaan haudalle kuulutus – jos omaiset käyvät haudalla, niin saavat tiedon sitä kautta. Ellei edelleenkään onnistu, hautakivi poistetaan kuulutusajan jälkeen ja hauta voidaan luovuttaa uudelleen käyttöön.

Mikäli pitää hankkia kokonaan uusi hautapaikka, niin valinnanvaraa on paljon ja paikan päälläkin saa käydä valitsemassa.
– Meillä on alueita, joilla hoito kuuluu hintaan, mutta myös alueita, joilla saa itse huolehtia haudasta – niilläkin voi toki halutessaan ostaa hoitopalvelun.

Mia Wikströmin kokemuksen mukaan omaisilla on yleensä päällimmäisenä mielessä hautauspäivä – että saako juuri sen ajan kuin haluaa.

– Jos esimerkiksi haluaa kaikkein suosituimman paikan, eli Ylösnousemuskappelin ja vielä lauantaiksi seurakunnan jäsenelle, niin se voi olla hankalaa. Aikoja on tiistaista lauantaihin, joka päivä kello 9.30, 11, 12.30 ja 14. Tuhkauksen kohdalla pitää vielä varata aika uurnanlaskulle, jos uurna haudataan Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautausmaille, Wikström kertoo.

Hinnat vaihtelevat sen mukaan onko kyseessä arkku vai uurna, kuinka pitkäksi aikaa paikka otetaan ja millaisilla ehdoilla. Tuhkaus ja hautaus muistolehtoon maksaa turkulaisille ja kaarinalaisille 300 euroa, pelkkä tuhkaus on 200. Arkkuhautaus on kalliimpi, 460 euroa. Nykyään tuhkauksia on kaikista jo 84 prosenttia.

Hautatoimistolla on myös ostopalveluna talvivienti – eli seurakunta vie haudalle pyhäinpäivänä kanervan, jouluna kynttilän tai tulppaaneja ja pääsiäisenä liljoja.

Hautatoimiston palvelupiste Eerikinkatu 3:ssa on auki maanantaista-perjantaihin klo 09.00 – 14.00. Puh. 040 341 7253 tai  040 341 7203. Sähköposti turku.hautatoimi@evl.fi.  Puhelinaika on arkisin klo 9.00-14.00 

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.