ilmakuva Turusta

Anna äänesi seurakuntasi hyväksi

Ajankohtaista | 03.11.2022 | Lilja 10/2022

Teksti: Paula Heino | Kuva: Mikael Grönroos

Koko elämän kirjo 18-vuotiaista kahdeksankymppisiin, ammattitaitajista tieto-osaajiin, tutuista tuntemattomiin: seurakuntavaaliehdokkaista löydät varmasti omasi.

Tiistaista lauantaihin 8.‒12.11. kannattaa äänestää ennakkoon, jos haluaa vaikuttaa kirkon tulevaisuuteen. Äänestyspaikkoja on ympäri Turkua ja Kaarinaa, esimerkiksi marketeissa, Hansakorttelissa ja Turun pääkirjastossa. Varsinainen vaalipäivä seurakuntien pääkirkoissa on 20.11.

Turussa ja Kaarinassa on perinteisesti vahva Partiotyön Ystävien ehdokaslista. Tänä vuonna Yhteinen kirkkomme keräsi eniten ehdokkaita. Suuri ehdokasmäärä on myös Sinisellä polulla ja Kokoomuksella. Sosialidemokraateilla on lista kahdeksassa ja Vihreällä kirkolla seitsemässä seurakunnassa. Åbo svenska församling tuo äänestäjälle Församlingen nära dig ja Liv och gemenskap i församlingen -vaihtoehdot ja yhden ehdokkaan Gröna kyrkan -listan. Niin Yhteinen kirkkomme kuin Sinisellä polulla muodostuvat osin eri poliittisia näkemyksiä kannattavista henkilöistä.

Seurakuntavaaleissa 357 ehdokasta on ehdolla oman seurakuntansa seurakuntaneuvostoon ja heistä 325 hakee myös Turun ja Kaarinan seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Otapa esiin nettisivu turunseurakunnat.fi/vaalit ja selaa ehdokkaita joko seurakunnittain tai suoraan vaalikoneesta. Vaalikoneesta puuttuu 55 ehdokasta. Heidätkin löydät noista netin seurakuntalistoista, äänioikeutetuille kotiin jo tulleesta vaalikirjeen liitteestä tai tämän Lilja-lehden vaaliliitteestä sekä tietenkin äänestyspaikoilla olevista ehdokaslistojen yhdistelmistä.

Millaista väkeä ehdokkaat vaalikoneen perusteella ovat? Kuten sanottu, 55 turkulaista ja kaarinalaista ehdokasta ei ole vastannut vaalikoneeseen. 302:sta vaalikoneeseen vastanneesta 177 ei ole halunnut kertoa, mikä kirkossa vaikuttavista liikkeistä on itselle läheinen. 125 ehdokasta näin on tehnyt. Tämä otos on 35 prosenttia kaikista Turun ja Kaarinan seurakuntavaaliehdokkaista. Heistä 33 prosenttia kertoo evankelisuuden olevan lähellä sydäntä. 14 prosentille herännäisyys saa sydämen sykkimään, Viides herätysliike on tutuin 13 prosentille ja Hiljaisuuden liike 10 prosentille vastanneista. Muut liikkeet saivat vähemmän kannatusta ja osalle ehdokkaista herätysliikkeet eivät ole tuttuja.

64 vaalikoneeseen vastannutta Turun ja Kaarinan ehdokasta ei ole halunnut kertoa, mitä puoluetta äänestäisi.  238 ehdokasta tämän verhon on avannut ja he jakautuvat seuraavasti: 38 prosenttia kannattaa kokoomusta, 20 prosenttia SDP:tä, 16 prosenttia vihreitä, viisi prosenttia vasemmistoliittoa, samoin viisi prosenttia perussuomalaisia, neljä prosenttia kristillisdemokraatteja ja 0,8 prosenttia Liike Nyt -puoluetta. Åbo svenska församlingin ehdokkaista kaikki eivät ole kertoneet poliittista näkemystään, mutta ruotsalainen kansanpuolue on useimpien vastanneiden taustalla, kun hajaääniä saavat vihreät ja vasemmistoliitto. 

Tuomiokirkkoseurakunnan ja Åbo svenska församlingin ehdokkaiden keski-ikä on seurakuntien alhaisin eli 49 vuotta, kun Henrikinseurakunnassa luotetaan kokemukseen ja ehdokkaiden keski-ikä on 62 vuotta. Turun ja Kaarinan ehdokkaista 53,6 prosenttia on suorittanut korkeakoulututkinnon, 26,2 prosenttia ammattitutkinnon, 15,6 prosenttia ylioppilastutkinnon ja 4,6 prosenttia peruskoulun.

Kysyttäessä luopuisiko ennemmin seurakunnan tiloista kuin henkilöstöstä, useimmat valitsevat tiloista luopumisen. Maito- ja lihatuotteiden käyttö taas jakaa ehdokkaita niin, että osa on täysin niistä luopumista vastaan ja osa kannattaa kasvisruokavaliota. Monet ehdokkaat olisivat valmiit vihkimään samaa sukupuolta olevat kristilliseen avioliittoon. Yllättäen tämä näkemys ei ole pelkästään nuorten, vaan myös evankelista liikettä lähellä olevissa varttuneissa ehdokkaissa on tähän valmiutta.

Heikompiosaiset, perheet, lapset, nuoret ja vanhukset tarvitsevat tukeamme, kuuluu ehdokkaiden viesti. Lähimmäisenrakkaus, usko, hautaan siunaaminen, vihkiminen, arvot ja kummius nousevat sanapilvessä, jossa kysytään ehdokkaiden syitä kuulua kirkkoon.

Katso lisää turunseurakunnat.fi/vaalit

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.