Tero Niemi

Tero Niemi haluaa tuplata Chorus Cathedralis Iuniorum -poikakuoron laulajien määrän.

Turhautumiset takana, edessä uudet tavoitteet

Näkökulma | 29.09.2022 | Lilja 9/2022

Teksti: Simo Ahtee | Kuva: Jussi Vierimaa

Kun Tero Niemi aloitti Turun tuomiokirkon poikakuoron johtajana joulukuussa 2020, ei hän olisi arvannut, että korona-aika rajoituksineen tulisi hankaloittamaan harjoittelua vielä hyvin pitkään. Kuoro ehti kokoontua normaaliin tyyliin vain muutaman kerran, ja sitten jatkettiinkin etänä.

–  Striimasin harjoitukset Youtubeen, mikä oli sinänsä helppoa, sillä kirkossa oli laitteet valmiina. Mutta oli se erikoista. Lauloin yksin kirkossa, enkä tiennyt lauloivatko kaikki ruudun toisella puolella, Maarian seurakunnan johtavana kanttorina toimiva Niemi kertoo.

Kuorolaiset turhautuivat, kun paljon odotetut esiintymiset peruuntuivat. Näihin kuuluivat esimerkiksi Nuorten kuoropäivät Jyväskylässä. Muistissa on myös viime vuoden joulukonsertti, joka peruutettiin vain joitakin päiviä ennen h-hetkeä.

–  Se varmasti vaikutti poikiin. Muutama lopettikin harrastuksen, mutta en tiedä johtuiko se juuri tästä tapauksesta. Se oli vaikeaa aikaa.

Tänä keväänä kuoro pääsi vihdoin esiintymään ja harjoitukset siirtyivät live-tilaan myös reaalimaailmassa.

– Meillä on iloisia poikia, jotka kantavat ylpeinä punaisia kuorokaapuja. Ja tavoitteet ovat selkeitä. Kuun vaihteessa lähdemme Saksaan Göttingenin poikakuoron syntymäpäiville, minne on tulossa kuoroja muitakin kuoroja Euroopasta. Harjoittelemme nyt sitä varten. Syksyllä on myös useita muita konsertteja tiedossa.

Niemellä on kova halu kasvattaa kuoroa, ja sille on selkeä syy. Kun laulajien ikähaitari on 8– 18-vuotta, on selvää, että joukossa on paljon heitä, joilla ääniala saattaa muuttua nopeasti. Yksi kesä, eikä sopraano ole enää sopraano.

–  Tavoite on, että pystyisimme laulamaan neliäänisesti. Nyt meitä on noin 25, mutta ideaali määrä olisi 50 laulajaa. Sen turvin löytyisi riittävästi sopraanoja, alttoja, tenoreja ja bassoja.

Uusien laulajien löytäminen on haaste, Niemi toteaa. Kirkkoympäristössä etupäässä hengellisten laulujen laulaminen saattaa olla monelle perheelle kynnyskysymys. Jos kuorointoa onkin, se suunnataan herkästi muihin ryhmiin.

–  Kuoroon haluavia poika on yleensäkin vaikea löytää.

Uusia kuorolaisia on saatu mukaan tutuista kuvioista, kuten seurakuntaelämään osallistuvista perheistä tai kuorolaisten ystävistä.

Esimerkiksi Saksan-reissu on yksi porkkanoista, joilla Niemi haluaa pitää laulajat mukana ja hankkia heitä lisää. Kyse ei ole pelkästä laulamisesta, vaan kuoroelämään kuuluu matkoja, leirejä ja vaikka pizzailtoja. Eli yhteistä tekemistä tutussa porukassa.

–  Pojille on tärkeää tietää, että kuorosta löytyy kavereita. Täällä myös isommat pitävät huolta pienemmistä.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.