Paattisten kirkon piha remontissa.

Paattisten kirkon piha täydessä remontissa, kun kirkkoon asennetaan kaukolämpö. Lokakuussa kaikki on kuitenkin kunnossa, vakuuttaa HP Heatin toimitusjohtaja Markus Peltola.

Paattisten kirkko ja seurakuntatalo siirtyivät bioenergiaan

Yleinen ▸ Seurakunnat | 29.09.2022 | Lilja 9/2022

Teksti: Roope Lipasti | Kuva: Timo Jakonen

Lokakuun alusta Paattisten kirkossa ja seurakuntatalossa saadaan nauttia ympäristöystävällisestä lämmöstä. Kyseessä on yksi pieni askel kohti seurakuntayhtymän lupausta olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä.

Tällä hetkellä fossiilisilla polttoaineilla ei lämmitetä enää monessakaan paikassa ja tavoitteena on, että ensi vuoden loppuun mennessä kaikki yhtymän kiinteistöt lämpenevät fossiilivapaasti – seurakuntien käyttämä sähkö on ollut hiilineutraalia jo pari vuotta.

Paattisilla valittiin entisen öljyn sijaan kaukolämpö, joka on tuotettu hakkeella. Uudistuksen toteuttaneen HP Heatin hakelaitos sijaitsee noin puolen kilometrin päässä kirkosta ja valmistui vuosi sitten.

HP Heatin toimitusjohtaja Markus Peltola kertoo, että yhtymä selvitti erilaisia vaihtoehtoja, joita oli loppupeleissä kaksi, maalämpö tai kaukolämpö.

– Varsinkin nyt, kun sähkönhinta on moninkertaistanut, kaukolämpö on selkeästi halvempaa. Tämä johtuu siitä, että maalämpö ei etenkään vanhoissa rakennuksissa riitä kovemmilla pakkasilla, vaan sen lisäksi täytyy käyttää sähköä.

HP Heat valikoitui kaukolämmön toimittajaksi paitsi siksi, että se jo toimi Paattisilla ja oli juuri uusinut laitoksensa, myös siksi, että sen käyttämä polttoaine on ekologista.

– Uuden lämpölaitoksemme kaukolämpö on käytännössä sataprosenttisesti puupolttoainetta. Käytämme metsähaketta, joka hankitaan läheltä, eli 50 kilometrin säteeltä. Se on siis hakkuutähteitä, kokopuita joissa on oksat mukana, karsittuja pienpuita ja vastaavaa, joka jäisi metsään muuten. Emme polta sellaista puuta, joka kelpaisi muualle, Peltola kertoo.

Hiilipäästöjä ei hakkeesta myöskään tule siinä mielessä, että mikäli puu jätettäisiin metsään, se lahoaisi siellä ja siitä vapautuisi joka tapauksessa sama hiilidioksidi kuin poltettaessakin. Tämän lisäksi puu on tietenkin uusiutuva energialähde.

– Kohtuullisen nopeasti se kasvaa takaisin. Harvennukset myös kiihdyttävät metsän kasvua. Ja onhan siinä sekin, että ainakin metsän virkistyskäytön näkökulmasta on mukavampaa, etteivät risut jää metsiin.

Sinänsä hakkeen käyttäminen kaukolämmön tuotannossa ei ole ennenkuulumatonta. Puu on päinvastoin noussut fossiilisten rinnalle ja ohikin.

– Puulla on korvattu kivihiiltä, öljyä ja turvetta. Nykyisessä energiakriisissä myös energian kotimaisuus on tärkeä tekijä, Peltola muistuttaa.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.