Tuomiokirkko

Lyhyesti kirkosta

Ajankohtaista | 29.09.2022 | Lilja 9/2022

Teksti: Minna Vesanto | Kuva: Jussi Vierimaa

Virtuaaliurut Aureliaan, Pyhän Ristin alakappeliin ja pieneen kappeliin | Valtiolta vetoapua Tuomiokirkon remonttiin | Seurakuntayhtymän ja Turun yliopiston yhteistyö tiivistyy

Hollantilaiset Mixtuur-virtuaaliurut soivat nyt Åbo svenska församlingin Aureliassa sekä loppusyksystä alkaen myös Pyhän Ristin alakappelissa ja pienessä kappelissa. Virtuaaliuruilla saadaan rajaton määrä äänikertoja pieneen tilaan, jolloin sointivärimahdollisuudet ovat rajattomat. Virtuaaliurut eivät täysin korvaa oikeita, koska ne perustuvat äänentoistoon, mutta pienen tilan soittimeksi virtuaaliurut kuitenkin ovat monasti paras vaihtoehto, toteaa urkuri Marko Hakanpää. Virtuaaliurut perustuvat tietokoneohjelmaan ja siihen liittyviin äänileikesarjoihin eli sampleihin, joihin on tallennettu joidenkin olemassa olevien urkujen jokainen pilli yksitellen sekä muun muassa urkujen puhaltimen ja koneiston äänet. Uruissa on normaali soittopöytä, mutta äänikerrat eli sointivärit valitaan näyttöruuduilta

Valtio rahoittaa Turun tuomiokirkon peruskorjausta ensi vuonna neljällä miljoonalla eurolla. Tuki on taloudellisesti erittäin merkittävä, mutta tuomiorovasti Aulikki Mäkisen ja kiinteistöjohtaja Seppo Kosolan mukaan se on vielä tärkeämpi symbolisesti. Tuomiokirkon peruskorjausta vasta suunnitellaan ja mukaan otetaan myös eri käyttäjätahot. Suunnitelmille haetaan Museoviraston lupa vuonna 2024 ja itse peruskorjauksen on tarkoitus alkaa syksyllä 2026. Valmista pitäisi olla syksyllä 2028. Edellinen peruskorjaus tehtiin 1970-luvulla, jolloin kirkossa uudistettiin muun muassa sähköjärjestelmiä.

Seurakuntayhtymä ja Turun yliopiston humanistinen tiedekunta ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen koulutus- ja tutkimusyhteistyöstä. Aiesopimus vuosiksi 2022-2024 tähtää syvenevään koulutus- ja tutkimusyhteistyöhön. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi täydennyskoulutusta, yleisöluentoja, tilaustutkielmia, yhteisiä tutkimushankkeita ja harjoittelupaikkayhteistyötä. Strategisena tavoitteena on voimistaa tiedolla johtamista seurakuntayhtymässä.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.