Lumo Ensemble

Henrikin Kamarimusiikkiviikolla esiintyvä Lumo Ensemble kuvattuna Turun musiikkijuhlien kotikonsertissa, joka järjestettiin turkulaisen suunnittelijapariskunnan Saanan ja Ollin luona. Kuvassa Emmi Salmi, viulu, Liisa Uusitalo, viulu, Tuuli Amrahova, alttoviulu ja Katariina Kolehmainen, sello.

Kamarimusiikissa pieni on suurta

Kulttuuri | 29.09.2022 | Lilja 9/2022

Teksti: Minna Uusivirta | Kuva: Seilo Ristimäki, Turun musiikkijuhlat

Henrikinkirkko täyttyy lokakuun alussa viikoksi musiikista, kun ensimmäistä kertaa järjestettävä Henrikin kamarimusiikkiviikko starttaa sunnuntaina 2.10.

Henrikinkirkko täyttyy lokakuun alussa viikoksi musiikista, kun ensimmäistä kertaa järjestettävä Henrikin kamarimusiikkiviikko starttaa sunnuntaina 2.10.

Aiemmin Henrikinseurakunnassa on järjestetty puolen vuoden mittaisia akatemiasarjoja esimerkiksi liedeistä, kamarimusiikista tai virsistä, ja ohjelmassa on konserttien lisäksi ollut luentoja. Tällä kertaa haluttiin järjestää tiiviimpi sarja, jossa konsertteja on silti yhtä monta.

Henrikinseurakunnan johtava kanttori Olli-Pekka Laakkonen kertoo, että kamarimusiikki sopii hyvin juuri Henrikinkirkkoon, jossa soittajat ovat lähellä yleisöä. Se käy yksiin myös hiljentymisteeman kanssa, jota osaltaan ovat edustaneet tänä vuonna järjestetyt pienet pyhiinvaellukset Henrikinkirkolta musiikkihetkeen Ylösnousemuskappelille.

– Pienistä asioista voi tulla merkityksellisiä – se on vertauskuva kamarimusiikille, Laakkonen sanoo.

Viikon järjestelyidean takana olivat myös käytännölliset syyt. Kun Henrikinkirkon flyygeliä siirrellään tiililattialla esiintymisiä varten, se täytyy aina virittää uudelleen. On siis fiksua järjestää useampi konsertti kerralla, kun flyygeli on otettu estradille.

Laakkonen katsoo myös, että pandemian jälkeen ihmisillä on edelleen tarve tavata toisiaan ja kuulla akustista musiikkia. Kirkossa musiikkiin keskittyminen on erilaista.

– Tilalla on valtava merkitys. Kirkkotila tuntuu virkistävältä ja eroaa monesta muusta tilasta. Se antaa mahdollisuuden nähdä asioita toisin.

Tapahtumaviikolle ei suunniteltu varsinaista teemaa, mutta esiintyjiä haettiin pääosin Turun seudulta. Valtaosa mukaan valikoituneista soittajista ja säveltäjistä on naisia.

– Kuten vaikka kuvataiteessa, musiikissakin naissäveltäjiäkin on jäänyt pimentoon ja viime aikoina tämä kuva on alkanut laajentua. Esitysten sisältöä ei kuitenkaan ole tarkasti koordinoitu esiintyjien kanssa, mutta olemme käyneet yhdessä dialogia.

Aikuisille viikon ohjelmassa on neljä iltaesitystä. Tämän lisäksi mukana on kolme kamarimusiikkihetkeä, jotka pidetään esikoululaisille. Jatkossa kamarimusiikkiviikosta kaavaillaan toistuvaa, mutta ei vuosittaista perinnettä.                           

Ensimmäinen viikko Henrikissä alkaa Lumo Ensemble -jousikvartetin konsertilla. Kymmenvuotias kvartetti sai alkunsa Turun Taideakatemiassa opiskelleiden ystävien ryhmästä ja siinä soittavat viulistit Emmi Salmi ja Liisi Uusitalo, alttoviulisti Tuuli Amrahova sekä sellisti Katariina Kolehmainen. Konsertin musiikki ulottuu Sibeliuksen Andante Festivo -kappaleesta tangoon.

– Ajatuksenamme on soittaa kuulijaystävällistä, helposti lähestyttävää klassista musiikkia tunnetuilta säveltäjiltä. Samalla voimme kertoa kappaleiden taustoista. Olemme soittaneet paljon tangoa, kuten Astor Piazzollaa sekä Carlos Gardelia ja se sopii myös tälle keikalle, Amrahova kertoo.

Kvartetti on vuosien aikana esiintynyt ympäri Pohjoismaita ja Suomea. Kulunut kesä oli Lumo Ensemblelle kiireinen, kun koronan jälkeen erilaisia tilaisuuksia ja juhlia on järjestetty paljon.

– Pitkään musiikki oli pieni osuus ohjelmasta monissa tapahtumissa, mutta nyt halutaan pidempiä settejä. Teemme paljon keikkoja pääkaupunkiseudulla, ja siksi on ollut ihanaa päästä vaihteeksi konsertoimaan Turun Musiikkijuhlilla ja Henrikin kamarimusiikkiviikolla. Henrikinkirkossa on musiikkiin pääsee sisään eri tavalla kuin suuremmassa tilasssa.

****************************************

Henrikin kamarimusiikkiviikko

Henrikinkirkossa 2.–8.10. Konsertteihin on vapaa pääsy. Käsiohjelman hinta on 10 euroa.

  • Su 2.10. klo 18 Lumo Ensemble
  • Ti 4.10. kamarimusiikkihetki eskarilaisille: Selloduo Anna-Maaria ja Olli Varonen
  • Ke 5.10. klo 18 Sound of the imagined nations ­– naissäveltäjien liedejä Euroopasta ja Amerikan mantereilta: sopraano Milagros Samanamud Lol ja pianisti Iina Kivimäki
  • To 6.10. klo 18 Musiikkia meiltä ja maailmalta: Slang- kvartetti
  • La 8.10. klo 18 Saksalaisen taidemusiikin ilta: sopraano Annukka Kuivisto, klarinetisti Sanna Engström, pianisti Tuuli Lempa

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.