Kuvituskuva kokousnuijasta ja papereista

Kokoukset muodostavat tärkeän osan luottamushenkilöiden työstä.

Seurakuntavaaliehdokkaita suunnilleen sama määrä kuin viimeksi

Ajankohtaista | 20.09.2022 | Lilja 9/2022

Teksti: Minttu Väisänen | Kuva: Timo Jakonen

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi torstaina 15. syyskuuta. Turun ja Kaarinan seurakuntien seurakuntavaaleissa on hieman vähemmän ehdokkaita kuin neljä vuotta sitten eli 358 ehdokasta, kun vuonna 2018 heitä oli 377.

Ehdokkaista 12,5 prosenttia on alle 30-vuotiaita. Naisia on enemmistö, eli 58 prosenttia. Alle 30-vuotiaita ehdokkaita on sama määrä kuin neljä vuotta sitten. Naisten osuus on kasvanut 55 prosentista 58 prosenttiin ehdokkaista.

Yhteinen kirkkomme ja Partiotyön Ystävät ovat keränneet eniten ehdokkaita. Peräti 96 ehdokasta on ehdolla seurakuntaneuvostoihin Yhteinen kirkkomme -listalta, jossa on taustaltaan muitakin, mutta ainakin Suomen Keskustan edustajia. Turussa ja Kaarinassa vahvoilla oleva Partiotyön Ystävät on asettanut 82 ehdokasta.

Sinisellä polulla on nimeltään aivan uusi ja osassa seurakuntia paljon ehdokkaita kerännyt lista, jossa on mukana ainakin Kokoomus-taustaisia, mutta myös sitoutumattomia ja mahdollisesti muitakin ehdokkaita. Sinisellä polulla lista on kuudessa Turun seurakunnassa. Kokoomus ja sitoutumattomat nimisen listan ehdokkaita on kuitenkin vielä Kaarinan alueella kahdessa seurakunnassa, tarkemmin Kaarinan ja Piikkiön seurakunnissa.

Vihreä kirkko lista laajeni useampaan seurakuntaan kuin vuoden 2018 vaaleissa ja heitä on ehdolla yhteensä seitsemässä seurakunnassa. Gröna kyrkan on uusi lista Åbo svenska församlingissa aiemmin tuttujen listojen Församlingen nära dig ja Liv och gemenskap i församlingen lisäksi. Yhteinen kirkkomme lista on suurin ja heitä on kaikissa yhdeksässä suomenkielisissä seurakunnissa. Partiotyön Ystävät listan ehdokkaita on sen sijaan toiseksi suurimpana kahdeksassa seurakunnassa. Listojen määrässä kolmannen sijan jakavat Vihreä kirkko ja Sosialidemokraattinen ja sitoutumaton seurakuntaväki listat. Kumpaakin näiden listojen ehdokkaita on mukana seitsemässä seurakunnassa.

Vaalit pidetään marraskuussa ja silloin voi äänestää ehdokasta oman seurakunnan seurakuntaneuvostoon ja yhteiseen kirkkovaltuustoon. Seurakuntaneuvoston listoja on kaikkiaan 41 kappaletta. Kokonaisuudessaan tiedot ovat vielä alustavia. 

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.