Kuvituskuva kokousnuijasta ja papereista

Vielä ehdit seurakuntavaaliehdokkaaksi!

Ajankohtaista | 31.08.2022 | Lilja 8/2022

Teksti: Minttu Väisänen | Kuva: Timo Jakonen

Marraskuussa äänestetään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntiin uudet luottamushenkilöt.

Vaaleissa valitaan luottamushenkilöt seurakuntaneuvostoihin ja yhteiseen kirkkovaltuustoon. Ehdokkaiksi tarvitaan eri ikäisiä ja erilaisista taustoista tulevia kirkon jäseniä.

Luottamushenkilöillä on tärkeä rooli kirkon päätöksenteossa, sillä he vaikuttavat oman seurakuntansa talouteen ja toimintaan. He voivat olla myös valitsemassa maallikkoedustajia kirkolliskokoukseen, eli kirkon ylimpään päättävään elimeen. Vuonna 2022 vaalien tunnus on ”Uskottu, toivottu, rakastettu”. Se pohjautuu kirkon Ovet auki -strategiaan, jonka mukaan kirkon on kutsuttava mukaan aivan kaikki ihmiset.

Seurakuntavaaleihin voi asettua ehdolle vielä kaksi viikkoa, eli 15. syyskuuta asti. Ehdokkaaksi voi ryhtyä täysi-ikäinen konfirmoitu kirkon jäsen, joka täyttää 18 vuotta äänestyspäivään 20.11. mennessä ja on seurakunnan jäsen viimeistään 15.9. Sen sijaan äänestää voi jokainen viimeistään 20. marraskuuta 16 vuotta täyttävä tai sitä vanhempi seurakunnan jäsen.

Tietoa vaaleista löytyy osoitteesta www.turunseurakunnat.fi/vaalit . Kohdasta ehdokaslistat saa tietoa eri valitsijayhdistyksistä ja ohjeet oman valitsijayhdistyksen perustamiseen. Ehdolle voi asettua oman seurakunnan seurakuntaneuvostoon, yhteiseen kirkkovaltuustoon tai molempiin. Kyse on siis kahden lipun vaaleista.

Ehdokkaan on hyvä miettiä, millaisia asioita haluaa itse ja omassa ryhmässä edistää juuri seurakuntavaaleissa. Vaalikampanjointi kannattaa aloittaa heti, kun on päättänyt lähteä ehdolle. Tärkeää on valita myös vaalikampanjan kohderyhmä, eli se keitä ehdokkaana haluat puhutella sekä missä tavoitat oman kohderyhmäsi.

Vaalikone ja valokuvaus

Ehdokkaat esitellään vaalikoneessa, joka avautuu 8. lokakuuta. Seurakuntayhtymän viestinnässä (Eerikinkatu 3, 4krs.) autetaan tarvittaessa vaalikoneen täyttämisessä to 6.10. klo 14–18 ja pe 7.10. klo 14–16. Ehdokkaille järjestetään myös maksuton valokuvaus.

Seurakuntavaalien ehdokkaista tulee valokuvallinen esittely oman seurakunnan äänioikeutetuille menevään vaalikirjeeseen ja seurakuntien Lilja-lehteen. Jotta kaikista ehdokkaista olisi laadukas ja tasavertainen kuva, ehdokkaat kuvataan. Kuvauspäivät on jaettu seurakunnittain ja löydät ne alta. Kuvauspaikka on Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän toimitalo, Eerikinkatu 3, Turku.

  • ke 21.9. klo 16–20 Tuomiokirkkoseurakunta ja Åbo svenska församling
  • to 22.9. klo 16–20 Maarian seurakunta ja Paattisten seurakunta
  • pe 23.9. klo 16–20 Martinseurakunta ja Mikaelinseurakunta
  • la 24.9. klo 11–13 varapäivä, jonne kaikki ovat tervetulleita
  • ma 26.9. klo 16–20 Henrikinseurakunta ja Katariinanseurakunta
  • ti 27.9. klo 16–20 Kaarinan seurakunta ja Piikkiön seurakunta

Lisätietoja: vaalikoordinaattori Minttu Väisänen, p. 040 341 7206 tai minttu.vaisanen@evl.fi

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.