Kuvituskuva

Parisuhdeneuvontaa pop uppina

Elämä | 31.08.2022 | Lilja 8/2022

Teksti: Roope Lipasti | Kuva: Timo Jakonen

Yhdelläkin tapaamisella voidaan joskus päästä ongelmien ytimeen tai ainakin suhteen solmujen avaamisen alkuun.

Tuomiokirkon Tarkk’ampujan kappelissa tarjotaan joka kuun 10. päivä kello 15-17 hieman poikkeuksellista apua. Siellä nimittäin päivystää joku seurakuntayhtymän perheneuvojista ja hänen pakeilleen pääsee tuosta vain, ilman ajanvarausta.

Idea lähti Diakoniakeskuksesta, jossa mietittiin, että olisi hyvä, jos kirkossa olisi diakonityöntekijä päivittäin tavattavissa. Perheneuvonta otti asiasta niin ikään kopin.

Yksi päivystävistä perheneuvojista on Johan Mullo. Hän kertoo, että perheneuvontaan on aina pitkät jonot, joten pop up -tapaaminen voi auttaa saamaan asioita alkuun nopeammin, jos kohta yhdessä lyhyessä tapaamisessa ei toki kaikkia elämän solmuja avatakaan.

– Voimme antaa hätäapua ja joitain työkaluja arjessa pärjäämiseen. Tämä ei toki ole mikään ohituskaista, eli jos tänne tulevat haluavat jatkaa kanssamme, heidän täytyy mennä sitten jonon päähän odottamaan vuoroaan.

Mullo määrittelee, ettei perheneuvonnan idea ole ratkaista ihmisten ongelmia, vaan antaa niille ulkopuolinen näkökulma.

– Ajattelen olevani palloseinä, jota vasten voi pompotella asioita. Me emme ole ihmeiden tekijöitä mutta usein pystymme auttamaan. Kun se ensimmäinen askel on otettu ja on tultu meidän luoksemme, se on jo yleensä tosi iso juttu. Se antaa toivoa toivottomuuteen.

Hänen mukaansa pop up -perheneuvonnassa puhutaan samoista asioista kuin muutenkin.

– Voi esimerkiksi olla vaikka ero meneillään. Usein on erilaisia kommunikaatio-ongelmia, eli vuorovaikutus suhteessa ei toimi. Joskus toinen osapuoli on täysin loppu työelämän tähden ja se heijastuu sitten kotiin.

Kaikki eivät saa perheneuvonnasta apua mutta monet saavat.

– Joillain pareilla on jo sementoituneet ajatukset, etteivät he sovi yhteen. Mutta jos on avoin ja vastaanottavainen mieli, voi saada täältä uusia ideoita ja työkaluja, miten kohdata vaikeuksia.

Parisuhdemurheet ovat usein itseään ruokkivia. Aletaan ymmärtää toista väärin ja syntyy negatiivisuuden ja syyttelyn kehä.

– Se on sellaista sisällissotaa, jossa ammutaan kovilla. Lopulta nousee esiin kysymys, että sovimmeko toisillemme ylipäänsä, olemmeko kasvaneet erilleen? Sillä se kyllä tapahtuu, ellei suhdetta hoida. Sitä pitää hoitaa ihan niin kuin auto täytyy viedä katsastukseen ja huoltoon.

Mullon mukaan suhdetta myös hoidetaan nykyään melko tasa-arvoisesti – ainakin siinä mielessä, että parisuhdeneuvonnan asiakkaista lähes puolet on miehiä. Nykyään on myös tavallista, että mies varaa ajan. Miehiä tulee yksinkin, ja toisinaan käy niin, että tullaan parina, mutta vain mies jatkaa.

– Me pyrimme siihen, että olemme neutraaleja. Joskus kuitenkin toinen kokee, että näin ei ole käynyt, ja hän pettyy eikä tule enää. Toisinaan voi olla niin, että pariskunnasta toinen on niin sanottu avainhenkilö, eli hänellä on ne suurimmat ongelmat, jotka sitten heijastuvat parisuhteeseen. Silloin voi olla järkevää, että jatkamme hänen kanssaan.

Miesten ja naisten murheissa ei ole kauheasti eroja. Usein, mutta ei aina, mies on se, joka käyttää mykkäkoulua aseenaan. Se voi johtua esimerkiksi siitä, että miehet eivät osaa puhua yhtä hyvin naiset.

– Mies pysyy hiljaa, kärsii pahoinvoinnista ja se heijastuu parisuhteeseen. Harvinaista ei ole sekään, että kun mies saa puhua yksinään, hän puhuu ihan eri asioista kuin jos ollaan pariskuntana paikalla. Se voi olla hyvin hedelmällistä keskustelua. Se auttaa ensinnäkin miestä itseään, mutta kun hän sitten saa apua, hän pystyy paremmin kohtaamaan myös kumppaninsa.

– Voi ajatella, että miehillä on puheen suhteen yksi työkalupakki ja naisilla kaksi. Naiset ovat oppineet puhumaan ystäviensä ja muiden kanssa, mutta myös äitinsä. Pojat ovat oppineet puhumaan muiden kanssa, mutta useinkaan eivät isänsä. Siksi heillä on vain se yksi puhepakki.

Seurakuntayhtymän perheneuvonta on maksutonta, eikä siihen osallistuvien tarvitse olla kirkon jäseniä. Lisätietoa: www.turunseurakunnat.fi/apua-ja-tukea/keskusteluapua/perheneuvonta

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.