Anu Åberg

Laulamaan Requiemiin?

Kulttuuri | 31.08.2022 | Lilja 8/2022

Teksti: Roope Lipasti | Kuva: Timo Jakonen

Tuomiokirkossa esitetään pyhäinpäivänä Requiem. Esitykseen on tavistenkin mahdollista päästä laulamaan.

Täytyy kysyä oikein uudestaan kuoronjohtaja Anu Åbergilta: onko siis niin, että vaikkapa minä, paatunut suihkussa laulaja, voisin päästä mukaan kuoroon laulamaan Mozartin jumalaista Requiemia – ja vain parin kuukauden harjoittelulla?

– Kyllä. Sen se toki vaatii, että osut nuottiin ja tulet koelaulun kautta. Mutta ei ole välttämätöntä esimerkiksi osata lukea nuotteja, se vain sitten vaatii enemmän treeniä.

Vaikka taviksille siis nyt aukeaa tällainen ennenkuulumaton mahdollisuus, se ei kuitenkaan tarkoita, että taiteellisesta tasosta tingittäisiin – kuorosta suurin osa on edelleen vähintään puoliammattilaisia ja he tukevat uusia tulokkaita.

– Turun tuomiokirkon Oratoriokuoro on niin vahva ja hyvä, että kun se on siellä pohjalla, niin on mahdollista tarjota tällainen tilaisuus myös sellaisille laulajille, jotka eivät ole välttämättä aiemmin ainakaan tällaisessa kuorossa laulaneet. Siis ihmisille, joilla on elämänhaave päästä joskus mukaan laulamaan Mozartia!

Ihan satavarmaksi Åberg ei kuitenkaan voi luvata, että kaikki nuottiin osuvatkaan mahtuvat mukaan.

– Se riippuu tietenkin siitä, kuinka paljon tulee hakijoita. Täytyy myös katsoa, että hakijoita tulee tasaisesti kaikkiin ääniin. Alttoja on yleensä eniten, vastaavasti miesääniä aina liian vähän.

Joka tapauksessa kyseessä on melko ainutlaatuinen tilaisuus ja heijastelee sitä, mitä Åberg ajattelee musiikista: se kuuluu kaikille.

Ja mitä tulee juuri Requiemiin, niin se on tietenkin yksi maailman suurista kuoroteoksista – on jotain aivan erityistä saada laulaa sitä.

– Se on teos, johon monilla on syntynyt suhde jo lapsena – se oli esimerkiksi ensimmäinen cd-levy, jonka itse ostin. Tietenkin siinä on vielä sitten pyhäinpäivään liittyvä lataus sekä se, että kun teosta esittää Tuomiokirkossa, tietää liittyvänsä sukupolvien ketjuun: tässä penkissä ja näillä paikoilla on samaa teosta esitetty monesti aiemminkin.

Koelaulut ke 31.8. ja to 1.9. sekä to 8.9. 15.30. – 17.15 välisenä aikana osoitteessa Eerikinkatu 1, Nuortentalo. Erillistä ilmoittautumista ei tarvita. Jos mikään näistä ei osu, ota yhteyttä anu.aberg@evl.fi tai 040 341 7580

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.