Omenapuun oksa

Kaivaa en jaksa, kerjätä en kehtaa

Sana sinulle | 31.08.2022 | Lilja 8/2022

Teksti: Kalle Toivo, Kaarinan seurakunnan pappi | Kuva: Katri Saarela

Lähestyvä syksy tuo tullessaan paitsi pimenevät illat, myös koulureppumainokset ja tunteen siitä, että kesä alkaa todella olla ohi.

Mieli valmistautuu uuteen työjaksoon, uuteen lukukauteen, uuteen opiskelupaikkaan. Tai näin pitäisi olla ihannemaailmassa. Monta on kuitenkin niitä, joille kesä on vain ohi. Mikään ei odota, paitsi ihmettely siitä, mihin kelpaisi tai mihin pääsisi, missä tulisi huomatuksi, miten päivänsä viettäisi?

Luukkaan evankeliumissa Jeesuksen vertaus epärehellisestä taloudenhoitajasta (Luuk. 16:1-9) on ollut pitkään kivirekenä papiston kannoilla: mitä sanoa moraalisesti epäilyttävästä tyypistä, joka etsii itselleen ystäviä tuhlaamalla vielä lisää isäntänsä rahoja? Taloudenhoitaja on ovela ja lisäksi tuntee itsensä: ”kaivaa en jaksa, kerjätä en kehtaa”. Vertauksessa Jeesus ei kehu taloudenhoitajan moraalia tai toimintaa, vaan viisautta. Taloudenhoitaja turvaa oman tulevaisuutensa.

Ehkä kyse onkin jostain suuremmasta, ihmisen paikasta Jumalan maailmassa. Meillä on jokaisella paljon kykyjä, paljon osaamista ja oma ainutkertainen persoonallisuutemme. Ratkaisevaa ei ole se, kuinka suuret ja merkitykselliset kykymme ovat, vaan mihin niitä käytämme: hyvään vai pahaan? Tulevaisuuteen suuntautuen vai menneessä murehtien?

Sekin yksilö, joka on nyt ilman opiskelupaikkaa, työtä tai maallista asemaa, on Jumalan silmissä yhtä arvokas ja rakastettu. Vaikka et juuri nyt jaksa kaivaa etkä kehtaa kerjätä, on sinut yhtä lailla kutsuttu käyttämään lahjojasi hyvään. Ja sinä, jolla on kaikki juuri nyt hyvin, älä unohda tuota toista. Käytä sinäkin liikenevä aikasi hyvään. Rakasta Herraa ja lähimmäistäsi, kuten itseäsi.

Armon ja pelastuksen edessä olemme kaikki samalla viivalla – niitä emme saa tai ansaitse kyvyillämme, emme viisaudella, emme oveluudella. Mutta kun pitää katseensa Herrassa, saa kaikkea osaamistaan ja oveluuttaan käyttää, saa etsiä ja erehtyä, saa löytää ja pitää. Matkaohjeeksi niin tulevaan syksyyn kuin elämäänkin Jeesus sanoo: ”Olkaa siis viisaita kuin käärmeet ja viattomia kuin kyyhkyset” (Matt. 10:16).

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.