Äiti ja tytär

Alla åldrar samlas i vardagsrummet, där S:t Karinsbor kan umgås på svenska. Saga och Henna Nyman har tagit med sig tomatplantor som går vidare till nya ägare.

Vardagsrummet populär träffpunkt i S:t Karins

Svenska sidan | 22.06.2022 | Lilja 6-7/2022

Text: Siv Skogman | Foto: Jussi Vierimaa

Först hör man sorlet. Sedan ser man en lång rad med gröna plantor och sticklingar. Längre in står bordet dukat med nybakade mockarutor, frukt och te.

Det är torsdag kväll och i församlingssalen vid kyrkan i S:t Karins har ett femtontal personer samlats till det som kallas Vardagsrum på svenska. En gång i månaden slås dörrarna upp för umgänge, samtal, bokbyte, plantbyte eller annat som deltagarna själva vill mötas kring. Låg tröskel är det som gäller.

Satsningen är relativt ny och sker i samarbete mellan Åbo svenska församling, Folkhälsan i S:t Karins, marthorna och Röda korset. Den har redan väckt glädjande stort intresse bland svenskspråkiga S:t Karinsbor. Djungeltelegrafen är effektiv.

 – Det bästa är att ryktet går. Kom med, här är trevligt och otvunget. Ett bra sätt att lära känna folk och få prata svenska, säger Raili Grönblom.

     Bordsgrannen Lisa Molander har bott i S:t Karins i mer än 35 år. Hon var med och grundade ortens svenska skola och är aktiv i olika sammanhang. Båda gläds över att skolan vuxit och mår bra. Grönbloms tre barnbarn har gått i skolan, som hon själv en gång stod och demonstrerade för.

De applåderar satsningen på ett svenskt vardagsrum. Som komplement till redan etablerade Svenska skrubben, som samlar äldre svenskspråkiga dagtid, ges nu också arbetsföra möjlighet att träffa och lära känna andra stadsbor. Men alla åldrar är välkomna, det finns inga kriterier för den som är intresserad. Du behöver varken höra till kyrkan, vara martha eller aktiv i någon annan förening.            

– Ingen social press. Du behöver inte ens vara rädd att bli vald till någon styrelse, påpekade Tove Peltoniemi, ÅSF:s informationssekreterare, då första kvällen planerades.

Det bor omkring 1500 svenskspråkiga i S:t Karins, utspridda i staden. Att ha en träffpunkt är en chans att se varandra, att samtala om allt mellan himmel och jord och samtidigt komma med önskemål om nya satsningar och teman för kommande träffar.

     Allt behöver inte ens vara bestämt på förhand. Någon har tagit med pocketböcker som den vill ge bort, en annan har en samling inbundna uppslagsverk som tar för mycket plats hemma. ”Kom gärna och hämta dem.” Samtalet böljar mellan böckers livstid, bokhyllors design och storlek och landar i tanken på en svensk bokbytarhylla i biblioteket.

Kvällens byte av sticklingar blir en framgång. Malena Björkgren, pastor i ÅSF, visar upp grödorna och alla hjälps åt med skötselråd och tips på användning.

– Förvara kryddorna i glasburk.

 – Citronmeliss är gott i Hugo, drinken med flädersaft.

  – Men i mojitos ska det vara mynta.

Vivi-Ann Bahne har hämtat en liten planta, som hon drivit upp från frö.

– Början till en passionsfrukt, säger hon. Ett experiment, får se hur det lyckas.

Tomatplantor, kryddor, tagetes, ormöga, murgröna, vitkål, mårbackapelargon och mycket annat hittar nya ägare innan kvällen är slut.

Vardagsrummet fortsätter i höst: 25 augusti och 22 september är redan inprickade. Adressen är Voudinkatu 2.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.