Matti Taneli

Kahdeksan tiekirkkoa ja yksi hautausmaapappi

Seurakunnat | 22.06.2022 | Lilja 6-7/2022

Teksti: Roope Lipasti | Kuva: Timo Jakonen

Seurakuntien kesä tarjoaa kohtaamisia, kirkollista historiaa ja kiinnostavaa nähtävää yli 700 vuoden ajalta.

Yksi Turun kauneimpia puistoja on Turun hautausmaa. Etenkin kesällä se on vierailun arvoinen paikka. Tänä kesänä lisäkiinnostusta tuo uusi hautakartta.fi -palvelu, jonka avulla löytää hautausmaalta niin omien sukulaisten tai tuttavien kuin myös lukuisten julkkisten tai muuten historiallisesti kiinnostavien henkilöiden hautoja.

Hautojen ohella hautausmaalta voi nyt löytää myös päivystävän papin. Tänä vuonna hautausmaapappina on Matti Taneli, jonka polku papiksi ei ole niitä kaikkein tavanomaisimpia: entinen uskonnon, psykologian ja filosofian opettaja luki vanhoilla päivillä itsensä teologiankin maisteriksi ja vihittiin papiksi. Nyt hän tekee papinhommia freelancerina jäätyään eläkkeelle opettajan hommasta.

– Tämä on minulle kutsumustyötä, ihan niin kuin opettajan työkin oli. Ajattelin alun alkaenkin, että minusta tulisi sellainen vaeltava pappi, ja tässä hautausmaahommassa niin on konkreettisesti. Paradoksaalisesti hautausmaa on etenkin kesäisin täynnä elämää, vaikka tietenkin edesmenneiden ihmisen muistot valtaavat mielen ja aikaansaavat kunnioittavan ja hartaan tunnelman.

Tanelille tärkeintä papin työssä on ihmisten kohtaaminen:

– Jutella voidaan ihan mistä tahansa. Saa tulla nykimään hihasta ja minäkin saatan keskusteluja aloittaa, mutta en toki tuppaudu seuraan. Olen paikalla keskiviikosta perjantaihin kello 10-14, noin suurin piirtein. Ja viikonloppunakin, paitsi jos sattuu toimituksia, niin sitten en ehdi tänne. Aloittelen päivät Ylösnousemuskappelilta, joten parhaiten ehkä löytää minut niiltä nurkilta. Voi myös soittaa ja sopia ihan varta vasten ajan, jos tahtoo tulla juttelemaan jostain erityisestä.

Taneli toivoo, että hän pystyisi kesän aikana myös vähän ideoimaan ja kehittämään hautausmaapapin työnkuvaa.

– Voisiko pitää vaikka pieniä esitelmiä ja keskusteluita Ylösnousemuskappelin luona – luonnosta, ihmisyydestä, elämän arvokkuudesta. Se olisi minulle mieluisaa. Tai ehkä voisi pyytää jonkun muunkin tänne kanssani kiertämään – olisiko helpompi uskaltautua juttelemaan, jos on jo valmiiksi joku muu papin seurassa? Saa katsoa nyt, tämä on työtä, joka muotoutuu tässä tehdessä.

Hautausmaalle voi päiväpaseerauksen ohella mennä kävelemään myös opastetusti. Näitä hautausmaakierroksia järjestävät Turun matkailuoppaat – niistä löytyy lisätietoa osoitteesta turunmatkailuoppaat.fi/kavelykierrokset. Lippu maksaa 12 euroa.

Kierroksilla tutustutaan muun muassa Turussa toimineiden käsityöläisten ja heidän perheidensä työhön ja elämänmenoon sekä kuullaan tarinoita vaikutusvaltaisten turkulaisrouvien elämästä. Niin ikään tutustutaan muualta kaupunkiin muuttaneiden sukujen tai yksittäisten ihmisten elämään – tämä kierros on myös ruotsiksi. Ja onpahan mahdollista kuulla ylipäänsä hautausmaan kaksi sataa vuotta vanhaa historiaa.

Yksi kesän uutuus on pyhiinvaellusreitti, joka tulee Kaarinan Kuusistoon. Kuusiston kirkon talliin tulee infopiste, jossa on materiaalia pyhiinvaelluksesta ja tiekirkosta. Lapsille on tarjolla qr-koodein merkattuja rasteja otsikolla ”Kirkkokoira Muksiksen mukana”. Infopiste on avoinna tiekirkkokauden, eli elokuun puoliväliin saakka.

Hautausmaan ja pyhiinvaelluksen lisäksi kesä on myös kirkkovierailuille otollista aikaa, ja Turussahan kiinnostavia kohteita riittää. Tuomiokirkko ja Mikaelinkirkko ovat auki joka päivä (No, Mikael on juhannuspäivänä kiinni, mutta muuten). Mikaelissa on kesäkahvila ja oppaatkin paikalla päivittäin. Tuomiokirkossa on keskiviikko ilmainen kiertokäynti kesäkonsertin jälkeen kello 14. Oppaat toki ovat paikalla, joten heiltä voi kysyä kirkosta, vaikkei ihan kokonaista opastuskierrosta olisikaan tarjolla. Tuomiokirkossa on niin ikään kesäkahvila Domcafé. Muita yhtymän alueen tiekirkkoja ovat Katariina, Maaria, Martti, Piikkiö, Kuusisto sekä Hirvensalossa sijaitseva Taidekappeli. Ne ovat auki pääsääntöisesti arkena noin puolesta päivästä alkuiltaan. Tarkemmat aukioloajat löytyvät osoitteesta tiekirkot.fi.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.