Elizabelle Laine Avustuspisteen tiloissa

Elizabelle Laineen mukaan aika näyttää, miten pitkään Turun Avustuspistettä tarvitaan.

Ukrainalaispakolaisten avuntarve on jatkuva

Ajankohtaista | 25.05.2022 | Lilja 5/2022

Teksti: Heidi Pelander | Kuva: Timo Jakonen

Turun Avustuspiste auttaa sotaa paenneita ukrainalaisia. Suurin tarve on elintarvikkeille ja hygieniatarpeille.

Moni sotaa Suomeen paennut ukrainalainen on edelleen riippuvainen suomalaisten halusta auttaa.

– Vaikka turtuisimmekin sotauutisiin, toivon ihmisten ymmärtävän, että meillä on täällä iso määrä ihmisiä, jotka tarvitsevat apua vielä pitkään, Turun Avustuspisteen koordinaattori Elizabelle Laine sanoo.

Itäharjulla huhtikuun alussa avautunut Avustuspiste tarjoaa materiaalista apua ukrainalaispakolaisille. Huhtikuun lopun tiedon mukaan Varsinais-Suomeen on sodan alun jälkeen tullut noin 3200 ja Turkuun noin 450 ukrainalaista. Koko maassa Ukrainan sotaa paenneita ja Suomessa rekisteröityneitä henkilöitä on 21 000.

Laine arvioi, että tieto Turun Avustuspisteestä on levinnyt hyvin. Toukokuun alkupuolelle mennessä asiakaskäyntejä oli noin 1600. Kävijöitä on ympäri Turun seutua.

Hän on liikuttunut siitä, miten moni haluaa auttaa. Ensimmäisen kuukauden aikana lahjoittajia oli lähes 800. Avustuspisteellä kävi auttamassa yli 70 vapaaehtoista muun muassa seurakunnista ja SPR:stä.

– Vapaaehtoiset ovat superarvokkaita, ilman heitä tästä ei tulisi mitään.

Laineen mukaan lahjoituksia kaivataan Avustuspisteellä jatkuvasti. Ajantasaisimman listan tarvittavista asioista löytää Avustuspisteen verkkosivuilta.

Elintarvikkeet ja hygieniatarpeet loppuvat aina ensimmäisenä. Avustuspisteellä kaivataan myös esimerkiksi polkupyöriä ja uusia kypäriä sekä kannellisia kattiloita ja paistinpannuja.

– Kaipaamme myös tekemistä vähän vanhemmille lapsille. On terapeuttista, kun ihminen voi täällä jatkaa niiden asioiden tekemistä, joita teki arjessa ennen sotaa, Laine sanoo.

Hän korostaa, että vaatteita ja huonekaluja ei voida ottaa vastaan. Elintarvikkeiden pitää olla huoneenlämmössä säilyviä. Hän toivoo, että ihmiset lahjoittaisivat vain hyväkuntoista tavaraa, jota voisivat antaa ystävälle tai käyttää itse.

– Ja tänne voi aina soittaa, jos on epävarma.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän, Turun kaupungin ja Suomen Punaisen Ristin pyörittämän Avustuspisteen toimintaa kehitetään koko ajan. Laineen mukaan vapaaehtoistyön koordinointi on haastavaa, kun lahjoitustilanne elää koko ajan.

Kun avustuspiste tiistaisin aukeaa, väentungos on valtava. Keskiviikkoisin ja torstaisin on hiljaisempaa. Silloin kävijöille on tarjottu myös palvelunohjausta.

– Ohjaamme ihmisiä myös Kauppatorin Monitoriin ukrainankielisen avun äärelle, Laine sanoo.

Hän toivoo, että Avustuspiste saisi myös isompia lahjoituseriä. Pari vapaaehtoista on jo masinoinut keräykset työyhteisöissään, ja yrityksiä on houkuteltu mukaan auttamistalkoisiin.

Laine toivoo, että ihmiset lahjoittaisivat sinnikkäästi niin pitkään, kuin Avustuspiste on toiminnassa. Lahjoittaminen on mahdollista myös kauppareissun yhteydessä muutamassa turkulaiskaupassa.

–  Lisäksi toivoisin, että suomalaiset ottaisivat ukrainalaiset vastaan naapurustoissaan, jotta he pääsisivät sisälle paikallisiin yhteisöihin.

Lue lisää: avustuspisteturku.fi

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.