Omenapuita Maarian pappilan puutarhassa

Lyhyesti kirkosta

Ajankohtaista | 25.05.2022 | Lilja 5/2022

Teksti: Minna Vesanto | Kuva: Timo Jakonen

Maarian pappilan puutarhasta löytyi perinneomenalajike | Kotimaanapu.fi kerää rahalahjoituksia ukrainalaisten hyväksi | KUA auttaa Itä-Afrikan kuivuudesta kärsiviä

Maarian pappilan puutarhasta on löytynyt Luonnonvarakeskuksen pitkään Suomesta etsimä omenalajike Aleksanteri. Aleksanteri-perinneomenalajikkeen edustajaa on ollut vaikea löytää, vaikka tiedetään, että sitä on kasvatettu täällä ainakin 1830-luvulta lähtien. Luonnonvarakeskus on valinnut lajikkeen tallennettavaksi pitkäaikaissäilytykseen kansallisen kasvigeenivaraohjelman omenapuiden kokoelmaan. Maarian pappilan puutarhan Aleksanteri-puusta on nyt otettu jaloversoja. Niistä kasvatetaan Luonnonvarakeskuksen Piikkiön puutarhatutkimuksen koetoimipaikassa taimet, jotka parin vuoden kuluttua istutetaan kansallisen omenapuiden keskuskokoelmaan Jokioisille.

Turun seudulle paenneiden ukrainalaisten auttamiseksi on mahdollista tehdä myös rahalahjoituksia verkossa. Kotimaanapu.fi -verkkopalveluun on avattu keräyskampanja, jonka tuotolla hankitaan tuotteita jaettavaksi suoraan ukrainalaisille Turussa toimivan Avustuspisteen kautta. Kotimaanavun keräystuotto käytetään erityisesti hygienia- ja elintarvikkeisiin sekä muihin välttämättömiin arjen tarpeisiin. Kotimaanavun varoin tehtävä paikallinen avustustyö kriisien ja katastrofien uhrien auttamiseksi toteutetaan Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien diakoniatyön kautta.

Pahin kuivuus neljään vuosikymmeneen on saanut Itä-Afrikan luisumaan nälänhädän partaalle. Nälänhätä uhkaa yli 13 miljoonaa ihmistä Somaliassa, Keniassa ja Etiopiassa. Kuivuuden tuomaa kriisiä pahentaa ruokatarvikkeiden hintojen nousu. Itä-Afrikan ruokakriisissä kärsiviä voi auttaa Kirkon Ulkomaanavun kautta muun muassa verkkosivuilla kirkonulkomaanapu.fi. Kirkon Ulkomaanapu tukee perheiden mahdollisuuksia hankkia itselleen ruokaa ja toimeentuloa muun muassa jakamalla ruoka-apua, käteisavustuksia ja maataloustarvikkeita sekä järjestämällä maatalouskoulutusta ja turvaamalla lasten koulunkäyntiä.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.