Keltaisia kukkia

Keltainen toukokuu

Sana sinulle | 25.05.2022 | Lilja 5/2022

Teksti: Pete Hokkanen, Tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen | Kuva: Jussi Vierimaa

Aikakone -yhtyeen tutun hitin nimi ja sanat tulivat mieleeni, kun katson kevään etenemistä ja teen havaintoja luonnossa.

Olemme odottaneet pitkään valoa ja lämpöä, joka vihdoin ympäröi meidät. Taiteilijoille kevään valo on jotain erityistä ja luovan inspiraation lähde.

Kevään voimat tekevät vastustamattomasti työtään luonnossa. Kylmät yöt hidastuttavat kevään voittokulkua, mutta mikään ei auta kevään voimien edessä. Auringon lämpö voittaa ja uusi elämä virkoaa sekä puhkeaa kauniiseen kukkaan.

Turussa elämme myös hanami -aikaa, jolloin kirsikkapuun lehdet puhkeavat kukkaan. Japanissa hanamin keskeinen sisältö on kirsikkapuun kukkien katseleminen. Kukinnan ollessa huipussaan japanilaiset kokoontuvat kirsikkapuiden alle syömään, juomaan sakea ja viettämään aikaa yhdessä.

Japanilainen kirjailija Motojiro Kajii toteaa novellissaan ”Kirsikkapuiden alla”, että jokaisen kirsikkapuun alle on haudattu ihminen, ruumis, josta puu saa ravintonsa. ”Kirsikkapuiden alle on haudattu ruumiita. Luota minun sanaani. Miten muuten kuvittelet kukinnan voivan olla niin upeaa?”

Kirsikkapuun kukinta on myös hyvä osoitus uusien kevään voimien murtautumisesta elämäämme. Jo edesmennyt atomifysiikan emeritusprofessori K. V. Laurikainen on kirjoittanut kirjan ”Luonto puhuu Luojastaan”. Luontokin on kirja, jota luemme. Mielestäni luonto, eläimet ja kasvit ylistävät ja kiittävät Luojaansa olemassaolostaan. Kaikki tapahtuu ajallaan ja Luojamme tarkoittamalla tavalla. Hän on pannut kaiken liikkeelle ja ylläpitää sekä valvoo oman luomistarkoituksensa toteutumista.

Keväinen luonto kutsuu meitä pysähtymään ja rauhoittumaan kaiken kauniin äärellä. Emme ole sitä itse ansainneet. Olemme kulkeneet oman tahtomme ja mielihalujemme mukaan. On seurannut voimattomuutta, lankeemuksia, uusia omantunnon haavoja, itsensä väheksyntää. Sisälle todelliseen elämään, iloon ja kiitollisuuteen sekä tyytyväisyyteen emme ole päässeet.

Jumala lupaa antaa voimattomallekin voimaa. Joku toinen meitä paljon voimakkaampi tarttuu asioittemme hoitoon. Hän on luvannut olla kanssamme maailman loppuun asti. Tässä on kevään voima jokaisen kristityn ihmisen kohdalla. Odota, kunnes apu tulee ja mene sinne, minne Herra vie. Jaksatko odottaa tällaista kevättä?

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.