Nuoret mukaan päättämään

Ajankohtaista | 27.04.2022 | Lilja 4/2022

Teksti: Roope Lipasti | Kuva: Timo Jakonen

Nuorten hallitus haluaa saada nuorten äänen kuulumaan kirkossa.

Jokin aika sitten seurakuntayhtymän Nuorten hallitus oli puhumassa yhteisessä kirkkovaltuustossa, ja he toivat vahvasti esiin samaa sukupuolta olevien vihkimisen tärkeyden. Pian kokouksen jälkeen Maarian seurakunnassa ilmoitettiin, että jatkossa heillä moinen onnistuu.

No, ei nuorten kannanotto tietenkään ollut ainoa asia päätöksen takana, mutta valtuutetut sanoivat, että puheenvuoro oli hyvä ja pani ajattelemaan. Kelpo suoritus siis!

Vuosi sitten perustetun Nuorten hallituksen puheenjohtaja Eina Mäkelä kertoo tavoitteena olevan, että nuorten ääni kirkossa vahvistuisi ja heidät otettaisiin paremmin huomioon päätöksenteossa:

– Sen lisäksi että olemme puhuneet kirkkoneuvostossa siitä, mitä toivoisimme kirkon tulevaisuudelta, haluamme vaikuttaa esimerkiksi sen kaltaisiin asioihin, millaisia työntekijöitä kaivattaisiin nuoriso-ohjaajiksi tai mihin rahaa pitäisi käyttää.

Hallituksessa on kahdeksan nuorta ja nuorta aikuista ja mukaan mahtuu, jos kuka on kiinnostunut tällaisesta toiminnasta.

Nuorten hallituksen tiedotusvastaava Eino Koskinen kertoo, että he ovat käyneet mainostamassa itseään paikallisseurakunnissa sekä lähettäneet seurakuntiin pyynnön, että saisivat kummivaltuutetun:

– Ideana on, että joka seurakuntaneuvostossa olisi joku, jonka kautta voisimme saada asioitamme esille. Ongelma on, että nuorille ja nuorille aikuisille ei ole kauheasti toimintaa seurakunnissa. Me haluaisimme, että kirkko olisi kirkko läpi elämän, eli että siellä olisi kaikille jotain ja että se olisi saavutettava ja esteetön. Kaikki tilat eivät vielä ole sellaisia. Kyse on siitä, miten erilaisuus otetaan huomioon.

Lisäksi nuorille on tärkeää turvallisen tilan periaate.

– Se tarkoittaa esimerkiksi, ettei pidä olettaa asioita ulkoisten ominaisuuksien – siis vaikka ihonvärin tai ulkonäön – perusteella. Pitää myös pystyä takaamaan, että kaikki noudattavat yhteisiä sääntöjä, jotta kaikilla on turvallinen olo, eikä keskustelu esimerkiksi mene riitelyksi. Avoimuus toisia kohtaan kuuluu kaikille, Koskinen sanoo.

Syksyllä on seurakuntavaalit, mikä mahdollistaa myös sen, että nuorten ääni kuuluisi päätöksenteossa paremmin. Puolet hallituksen porukasta on jo täyttänyt 18 eli voi olla ehdokkaanakin. Äänestää saavat kaikki, sillä seurakuntavaaleissa ikäraja äänestämiselle on 16.

Nuorten hallitukselta on myös kyselty kiinnostaisiko heitä lähteä ehdokkaaksi ja osa vähintäänkin harkitsee.

– Olisi hyvä, että ehdokkaina olisi myös nuoria, etteivät kaikki kuuluisi sinne vähän vanhempaan ikäluokkaan, Koskinen miettii.

Konkreettisesti asiaa voisi edistää vaikka näin.

– Nuorisotiloihin voisi yrittää tuoda vaalitietoutta, siis että nuoret ylipäänsä ymmärtäisivät, että tällaiset vaalit ovat tulossa ja että myös he saavat äänestää niissä, Mäkelä sanoo.

Lue lisää, jos olet kiinnostunut lähtemään mukaan Nuorten hallituksen toimintaan.

Mitä toivoisit seurakunnalta ja mikä on nyt jo hyvin hoidossa?

Eino Koskinen: Yhtymällä on hyvät tilat järjestää erilaisia leirejä ja vastaavia. Muuttaa voisi sitä, että nuorille aikuisille olisi enemmän tekemistä ja toimintaa – ja että innostettaisiin paremmin mukaan niitä, joille seurakuntatoiminta loppuu rippikouluun.

Eino Koskinen

Aurora Tång: Toimivaa on se, että yleensä kaikki otetaan mukaan. Parannettavaa on esimerkiksi samaa sukupuolta olevien vihkikäytännössä. Avioliitto kuuluu kaikille ja on syrjivää, jos niin ei ole.

Aurora Tång

Valtteri Kosonen: Toimintaa pitäisi olla kaikenikäisille. Isostoiminta on aika jees.

Valtteri Kosonen

Eina Mäkelä: Hyvää kirkossa on se, miten ollaan yhdessä. Yhteisö on täällä kiva ja luotettava. Diakoniatyö on tosi arvokasta. Parantamisen varaa on siinä, miten jokainen voisi kokea, että kirkko ajaa hänelle tärkeitä asioita – eikä esimerkiksi aja pois, jos vaikka tykkää samasta sukupuolesta. Kirkon täytyy tulla nykyaikaan ja olla avoin muutokselle.

Eina Mäkelä

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.