julia thurén

Kokeilin muuttaa mieltäni

Kolumni | 27.04.2022 | Lilja 4/2022

Teksti: Julia Thurén | Kuva: Paula Virta

Mammallani oli tapana sanoa, että omaa mielipidettään voi muuttaa vaikka 10 minuutin välein. Mikään ei sitä estä.

Jostain syystä mielipiteen muuttamista pidetään kuitenkin vähän nolona. Puhutaan takinkääntämisestä, periaatteiden myymisestä tai tuuliviirinä olemisesta – kaikki kielteisiä ilmaisuja. Ikään kuin ihminen olisi heikko ja muiden ohjailtavissa, mikäli hän muuttaa mieltään kuultuaan hyvät perustelut tai koettuaan jotain uutta.

Etenkin netissä keskustelukulttuuri tuntuu olevan nykyään yhä enemmän sellaista, että väittely on ennemminkin kilpailu siitä, kuka voittaa ja kuka häviää. Keskustelun tavoite ei ole hakea konsensusta jostain asiasta, vaan peitota toinen verbaalisesti.

Mutta mitä järkeä väittelyssä ja mielipiteiden perusteluissa on, mikäli jokainen keskustelija on valmiina syvällä poterossaan, josta ei niin vain kaivauduta ulos?

Myönnän, mielipiteen muuttaminen ei ole helppoa. Ensin joudun nimittäin myöntämään, että edellinen ajatukseni on ollut väärä tai vähintäänkin puutteellinen. Eikä väärässä ole kiva olla. 

Olen elämäni aikana muuttanut mielipiteitä pienistä ja isoista asioista. Joskus mieli muuttuu kokemuksen kautta – tässä erityisen kasvattavaa on ollut vanhemmaksi tuleminen. Ennen lapsen saamista ajattelin, että uimahallin saunassa vauvan imettäminen on ällöä. Nyt se on mielestäni vain käytännöllistä. Ajattelin myös, että on helppo vastustaa lasten loputtomia lelujen mankumisia. Nyt astun legoihin minne ikinä kuljenkaan.

Kantani on muuttunut myös yhteiskunnallisissa asioissa. Ennen pidin sijoittamista moraalittomana, en enää. Ennen ajattelin, että vegaanit ovat takakireitä tyyppejä, en enää.

Helpointa mielipiteen muuttaminen on silloin, kun sen saa tehdä rauhassa. Olen itse saattanut väittelyn tuoksinnassa puolustaa kantaani kiven kovaa. Sitten myöhemmin kerratessani keskustelua, olenkin vaihtanut ajatuksen kulkua.

Tällä hetkellä moni suomalainen on muuttamassa mielipidettään vakavista asioista: Liityttäisiinkö Natoon? Pitäisikö armeijaa uudistaa jotenkin? Miten hoidamme energian murroksen reilusti? Jos ja kun vaikkapa päättäjät muuttavat aiemmin sanottuja kantojaan, heille ei pitäisi ilkkua.

Mamma oli oikeassa. Jos kuulee tarpeeksi hyvät perustelut, niin kyllä mieltään saa muuttaa. Se on vain älykkään ja ajattelevaisen ihmisen merkki.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.