Mies Puolalanpuistossa

Isojen kysymysten äärellä

Elämä | 27.04.2022 | Lilja 4/2022

Teksti: Heidi Pelander | Kuva: Timo Jakonen

Pekko Honkasalo lähti aikuisrippikouluun saadakseen kirkkohäät, mutta pääsi samalla mukaan merkityksellisiin keskusteluihin.

34-vuotias turkulainen Pekko Honkasalo ei ole kuulunut kirkkoon lähes 30 vuoteen. Kun hän päätti mennä puolisonsa kanssa naimisiin, ajatus perinteisistä kirkkohäistä alkoi kutkuttaa mieltä.

– Saatoin lipsauttaa tulevalle vaimolleni, joka kuuluu kirkkoon, että jos hän haluaisi ihan ehdan vihkimisen Tuomiokirkossa, voisin mennä aikuisrippikouluun.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän alueella aikuisrippikoulun käy noin 50 ihmistä vuodessa. Osallistua voi minkä ikäisenä tahansa. Samalla voi halutessaan liittyä kirkkoon ja saada kasteen, mikäli ihmistä ei ole aiemmin kastettu.

Aikuisrippikoulun voi käydä yksityis- tai ryhmärippikouluna. Sosiaaliselle Honkasalolle isojen kysymysten pohtiminen kimpassa tuntui paremmalta vaihtoehdolta kuin tapaamiset papin kanssa kaksin.

– Tämä sopii tällaiselle ihmiselle kuin minä, joka haluaa rentoa meininkiä.

Ennen rippikoulua kirkko on näyttäytynyt Honkasalolle lähinnä häiden, hautajaisten ja kasteiden toimittajana ja yhteiskunnan hyväntekijänä. Elämänkatsomustiedon opetuksessa käyneelle miehelle kristinuskon ydinsisältö on jäänyt etäiseksi.

Rippikoulu on ollut paitsi sukellus Raamatun kertomuksiin ja kristinuskon oppeihin, myös itsensä etsimistä. Porukalla on mietitty, mistä henkinen hyvinvointi kumpuaa ja mitä oma seurakunta voi tarjota.

– Tykkään siitä, miten pehmeästi asioita on lähestytty. Se ei ole ollut tuputtamista vaan pikemminkin ajatusten herättelyä, Honkasalo sanoo.

Hänestä on hienoa, miten kokonaisuus on rakennettu osallistujien esittämien kysymysten ympärille. Niitä kartoitettiin alkukeskustelussa rippikoulua pitävien pappien Tiina Hallikaisen ja Sofia Flinckin kanssa.

Rippikouluun on kuulunut neljä iltatapaamista ja yksi päiväleiri. Porukan tunnelma on ollut Honkasalosta turvallinen ja lämmin. Papit ovat johdatelleet keskusteluja taitavasti, ja erilaisille näkemyksille on ollut tilaa.

– He ovat vastanneet kaikkiin kysymyksiin. Ja heillä on ollut aina annettavaa, kun olemme kysyneet, onko jotain julkaisuja, leffoja tai musiikkia, johon kannattaisi tutustua.

Kun tämä lehti ilmestyy, Honkasalo on jo konfirmoitu piispa Mari Leppäsen pitämässä pääsiäisyön messussa tuomiokirkossa. Mutta mitä muuta rippikoulusta jää käteen kuin kirkon jäsenyys?

Honkasalo puhuu sisäisen rauhan etsimisestä. Hänestä on ollut hyvä puhua inhimillisyydestä, ihmisen heikkouksista ja niiden hyväksymisestä. Hän on oppinut, että kukin voi uskoa omalla tavallaan.

– Olet osa kokonaisuutta, vaikka et ole kadunkulmassa omenalaatikon päällä huutamassa sanomaa.

Mitä Honkasalo toivoo kirkolta? On vaikeaa asettaa odotuksia yhteisölle, joka on vielä vieras. Hän arvelee, että omasta taustasta voi olla kotiseurakunnalle hyötyä.

– Ehkä voin toimia esimerkkitapauksena siitä, miten eksyneet lampaat saadaan takaisin karsinaan.

Aikuisrippikoulua Honkasalo suosittelee kaikille, jotka kaipaavat elämäänsä suuntaa, vastauksia, merkityksellisyyttä tai vaikka uutta yhteisöä.

  • Seuraava ryhmämuotoinen aikuisrippikoulu järjestetään viikonloppuleirinä keväällä 2023. Jos olet kiinnostunut siitä tai yksityisrippikoulusta, ota yhteyttä: turku.kasvatus@evl.fi.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.