Mies tutkii hautakarttaa kännykän avulla.

Harhailu jää historiaan

Ajankohtaista | 27.04.2022 | Lilja 4/2022

Teksti: Heidi Pelander | Kuva: Timo Jakonen

Uusi digitaalinen hautahakupalvelu opastaa Turun ja Kaarinan hautausmaiden kävijät etsimilleen haudoille. Riittää, että tietää vainajan nimen.

Tuhansia ja tuhansia hautoja, kymmeniä hehtaareita hautakortteleita. Turun hautausmaalla tietyn hautapaikan etsijälle iskee helposti epätoivo, vaikka haudan sijainnista olisikin jonkinlainen käsitys.

Uusi, älypuhelimella toimiva hautahakupalvelu jättää harhailun historiaan. Kun palveluun naputtaa vainajan nimen, se kertoo hautausmaan sekä hautapaikan tarkan sijainnin kartalla ja opastaa etsijän perille.

Palvelu käsittää Turun ja Kaarinan yhdeksän hautausmaata ja niille 1900- ja 2000-luvuilla haudatut vainajat, joita on yli 100 000. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautatoimen päällikön Pekka Sorrin mielestä kyseessä on merkittävä lisäys hautausmaiden palveluihin.

– Onhan se kiva löytää tutun ihmisen haudalle, jos tietää, että esimerkiksi sukulainen, ystävä tai työkaveri on haudattu tietylle hautausmaalle.

Hautahakupalvelu on selainpohjainen, eli se toimii kaikilla laitteilla eikä vaadi sovelluksen asennusta puhelimeen. Mobiiliversiossa palvelu tunnistaa käyttäjän sijainnin kartalla ja näyttää tarkan reitin haudalle.

– Hautausmaiden ilmoitustauluille on tulossa myös palveluun liittyvät QR-koodit, joiden avulla pääsee suoraan palvelun mobiiliversioon, Sorri kertoo.

Hän uskoo, että palvelulle on tilausta. Hautapaikkojen sijainneista kysytään varsinkin kesällä päivittäin seurakuntayhtymän hautatoimistosta, kun ei-paikkakuntalaiset etsivät tuttujen hautoja kesälomareissuillaan.

Sorrin mukaan sukulaisten ja ystävien lisäksi tunnettujen henkilöiden viimeiset leposijat kiinnostavat. Turun hautausmaalle on haudattu esimerkiksi juoksijasuuruus Paavo Nurmi, moottoripyöräilijä Jarno Saarinen ja kirjailija V. A. Koskenniemi.

– Uskon, että palvelu lisää hautausmailla käyntiä, Sorri sanoo.

Pekka Sorri hautausmaalla
Hautakarttaa on helppo käyttää myös älypuhelimen avulla. Oikea hautapaikka löytyy vainajan etu- ja sukunimen avulla, näyttää hautatoimen päällikkö Pekka Sorri.

Sähköiset hautakartat ovat olleet Sorrin mukaan hautaustoimen sisäisessä käytössä jo pitkään suuremmissa seurakuntayhtymissä Suomessa.

Yleisön käyttöön tarkoitetut, haudan sijainnin ja vainajan nimi, syntymä- ja kuolinajan ilmoittavat hautojen digitaaliset hakupalvelut ovat alkaneet yleistyä parin viimeisen vuoden aikana.

Haudan hakeminen digitaalisesti onnistuu Sorrin mukaan jo ainakin Vihdin, Helsingin, Vantaan, Espoon, Seinäjoen ja Vaasan hautausmailla.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautahakupalvelun taustalla on valtava määrä sähköistä tietoa. Palvelun on kehittänyt paikkatietoyritys Geometrix. Sorrin mukaan eniten työtä on teettänyt se, että eri ohjelmistot on saatu keskustelemaan sujuvasti keskenään.

– Sähköinen hautakirjanpito-ohjelma, hautakarttaohjelma ja haudanhakuohjelma on pitänyt saada toimimaan yhteen.

Sorrin mukaan uusien vainajien hautapaikkatiedot päivittyvät järjestelmään noin kuukauden kuluessa hautaamisesta. Turun ja Kaarinan hautausmaille haudataan noin 1800 vainajaa vuodessa.

Palvelu internetissä: hautakartta.fi/turunseurakunnat

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.