Esimakua suuresta hääjuhlasta

Sana sinulle | 27.04.2022 | Lilja 4/2022

Teksti: Paula Lindberg, Katariinanseurakunnan pappi | Kuva: istockphoto

Hyvää pääsiäistä! Kyllä vain, hyvää pääsiäistä. Me kristityt olemme siitä kovia juhlimaan, ettei meidän tarvitse rajoittaa juhlaamme vain muutamaan päivään.

Pääsiäiseen valmistautumisen aloitamme jo 40 päivää etukäteen paastonajalla, ja pääsiäisen pyhien jälkeen saamme juhlia pääsiäistä vielä viitisenkymmentä päivää, helluntaihin asti. Kristus nousi kuolleista!

Rohkenen kertoa, että vielä tätä juttua kirjoittaessani järjestelin häitäni, olin hyvää vauhtia menossa naimisiin. Jos Luoja soi, häitä vietettiin viime viikonloppuna, pääsiäisviikon ilossa. Niihin häihin on valmistauduttu jo yli vuoden ajan, eli on kohtuullista, että juhlallisuuksien jälkeenkin olen juhlatuulella vähintäänkin yhtä pitkään.

Pääsiäisenä, ylösnousemuksen päivänä, Jumala solmi kansansa kanssa uuden liiton. Rakkauden liiton. Läpi Raamatun kuvataan tätä liittoa avioliiton termein. Jumala kihlaa meidät, ottaa omakseen. Jeesus kuvaa itseään sulhasena. Kristusta verrataan mieheen, jonka vaimo seurakunta on. Taivaan ilo on yhtä suurta hääjuhlaa.

Jos mielessä pyörii vain romanttisen rakkauden kuvat tai sydänalaa satuttavat kokemukset, voi tämä vertauskuva olla vaikea. Sen sijaan, että lukisimme tätä vertausta omien odotustemme tai kokemustemme läpi, kehotan lukemaan sitä kuvana siitä, millainen avioliiton olisi hyvä olla. Vertaus Jumalan ja ihmisten liitosta puhuu itsensä uhraavasta rakkaudesta, suojelevasta liitosta. Turvasta.

Tätä rakkauden liittoa me saamme muistaa ja elää todeksi joka sunnuntai, kun käymme ehtoollispöytään. Sinne meidät kutsutaan esimerkiksi näillä sanoilla: ”Autuaita ne, jotka on kutsuttu Karitsan hääaterialle” (Ilm. 19:9). Saamme esimakua niistä taivaan ilojuhlista, joihin meidät kerran kutsutaan. Tänä pääsiäisenä kehotan sinua riemuitsemaan ja viettämään ylösnousemuksen suurta juhlaa. Ainakin hengessä iloiten, vaikka suklaamunat eivät enää maistuisikaan. Kristus nousi kuolleista!

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.