Turun tuomiokirkko ilmasta kuvattuna. Loppukesäinen maisema.

Lyhyesti kirkosta

Ajankohtaista | 31.03.2022 | Lilja 3/2022

Teksti: Minna Vesanto | Kuva: Jussi Vierimaa

Samaa sukupuolta olevat vihille Tuomiokirkossa | Sävellyskilpailun voittajat valittiin | Kirkon ympäristöpäivät Turussa

Samaa sukupuolta olevat vihkiparit voidaan vihkiä Turun tuomiokirkossa. Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto päätti kokouksessaan 9.3. sallia Tuomiokirkon käytön sateenkaariparien vihkitilaisuuksiin äänin 12 puolesta, 1 vastaan, 1 tyhjä. Tuomiokirkossa toimiva Åbo svenska församling teki vastaavan päätöksen jo tammikuussa. Myös Maarian, Kaarinan ja Martinseurakunta ovat avanneet kirkkojensa ovet samaa sukupuolta olevien vihkimiselle. Seurakunta päättää kirkon tilojen käytöstä. Vihkimiskäytännöistä vastaa sen sijaan kirkolliskokous, joka ei edelleenkään ole tehnyt päätöstä vihkimisen laajentamisesta samaa sukupuolta oleville pareille. ”Käytännössä vihkimisiä kuitenkin tapahtuu ja jokainen pari löytää vihkivän papin”, kertoo tuomiorovasti Aulikki Mäkinen.  

Turun tuomiokirkon sävellyskilpailuun lähetetyn 232 teoksen säveltäjien joukosta voittajiksi palkittiin Johanna Almark ja Anu Neuvonen kumpikin 1000 eurolla. 2. sijalle sijoittui Eetu Sadeharju ja jaetulle 3. sijalle Jussi Hirvonen ja Toni Nygård. Lisäksi tuomaristo myönsi kannustuspalkinnon 9-vuotiaalle Paju Sippolalle. Laita riemu soimaan! -sävellyskilpailulla etsittiin tuoreita sävellyksiä vanhasta pääsiäistroparista ”Kristus nousi kuolleista”. Tuomaristo – Tuomiokirkkoseurakunnan muusikot Markku Hietaharju, Jukka Pietilä, Anu Åberg, kappalainen Mika Mäntyranta sekä säveltäjä Osmo Honkanen – käsitteli kilpailuun lähetetyt sävellykset anonyymeinä tietämättä säveltäjien nimiä. Voittajateokset kuullaan Turun tuomiokirkossa 1. pääsiäispäivän messussa ja Paju Sippolan teos 2. pääsiäispäivän perhemessussa. 

Kirkon ympäristöpäivät 2022 järjestetään Turussa 19.-20. syyskuuta teemalla ”Kestävä elämä ja kestävä kirkko – tehtävänä luodun monimuotoisuus ja hiilineutraalisuus”. Päivät kokoavat erityisesti kirkon työntekijöitä ja luottamushenkilöitä mutta myös kaikkia kirkon ympäristövastuusta ja hiilineutraaliustavoitteesta kiinnostuneita. Osa ohjelmasta striimataan verkossa. Lisää osoitteessa evl.fi/kirkonymparistopaivat

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.