Juttupisteen keskustelukoppi. Lasiseinän takana keskustelijat

Kun ahdistaa, Juttupiste auttaa 

Elämä | 31.03.2022 | Lilja 3/2022

Teksti: Minna Uusivirta | Kuva: Timo Jakonen

Nuorille ja nuorille aikuisille avattiin keskustaan uusi paikka matalan kynnyksen keskusteluavulle.

Alle korttelin päässä torilta, sivussa muiden katseilta – siellä on helmikuussa Aureliassa avattu Juttupiste, joka tarjoaa keskusteluapua ilman ajanvarausta 16–30-vuotiaille kolme kertaa viikossa. 

Vastaavalla idealla toimivaa walk in -keskusteluapua nuorille ja nuorille aikuisille ilman ajanvarausta on järjestetty aiemmin Tampereella, Helsingissä ja Keravalla. Turussa toiminta käynnistyi Kaarinan kirkkoherra Ville Niittysen aloitteesta. Katariinan kirkkoherra Leena Kairavuo kertoo, että ideana oli tarjota matalan kynnyksen paikka, jossa voi keskustella, jos elämässä tapahtuu liikaa tai liian vähän.  

Keskusteluapua voi Juttupisteestä saada nopeasti, eikä ahdistavien ajatusten kanssa tarvitse jäädä yksin, vaikka esimerkiksi terveydenhuollon palveluihin olisi jonoa. 

– Kun ajatuksia sanoittaa, se usein helpottaa oloa ja tuo mittakaavaa. Verkossa on monia chatteja, joista voi saada apua, mutta ihmisen näkeminen kasvotustenkin on tärkeää. On viisasta ja rohkeaa hakea apua matalalla kynnyksellä, ettei ahdistus tai ongelma kasva liian suureksi, Kairavuo sanoo. 

Keskusteluapua antamassa on vuorollaan seurakunnan kokenut ihmissuhdeammattilainen: pappi, diakoni tai nuorisotyöntekijä, joka on kohdannut monenlaisia tilanteita. Hengellisistä kysymyksistä Juttupisteessä ei tarvitse keskustella, vaan paikalla olevan työntekijän kanssa voi keskustella mistä tahansa aiheesta, koski se sitten koronan tai Ukrainan sodan tuomaa ahdistusta, omaa jaksamista, yksinäisyyttä, ihmissuhteita tai vaikka taloushuolia. 

Keskusteluista ei tallenneta henkilötietoja ja halutessaan tulija voi käyttää nimimerkkiä. Päivystykseen voi kävellä suoraan sisään, tai tulija voi varata 45 minuutin vuoron Aurelian tuulikaapissa olevalta listalta.  

– Jos lähipiirissä on nuoria, jotka voisivat hyötyä keskusteluavusta, myös aikuiset voivat vinkata tästä palvelusta, Kairavuo sanoo. 

Keskustelut Aureliassa käydään äänieristetyssä kopissa. Kaarinalaisen Vetrospacen rakentamassa tilassa ilmanvaihto ja valaisintekniikka poistavat epäpuhtauksia – kuten viruksia – ilmasta sekä pinnoilta mahdollisimman tehokkaasti, joten se on tulijoille myös terveysturvallinen paikka. Vetrospace tekee yhteistyötä seurakuntayhtymän kanssa ja haluaa tukea nuorten mielen hyvinvointia tarjoamalla keskustelutilan veloituksetta. 

Juttupisteessä päivystäjänä ollut diakoniatyöntekijä Risto Hiltunen tietää, että ihminen kaipaa luontaisesti jotakuta, jonka kanssa omia ajatuksia voi peilata. Joskus mieltä painavista asioista on helpompaa keskustella vieraan kuin vaikka perheenjäsenen kanssa. Silloin voidaan lähteä puhtaalta pöydältä.  

– Ihminen on oman elämänsä paras asiantuntija. Mietimme ratkaisukeskeisesti, miten johonkin tilanteeseen on päädytty. Kerralla ei voida ratkaista kaikkea tai antaa valmiita vastauksia, mutta voidaan löytää kysymyksiä, joihin vastaamalla syntyy oivalluksia.  

Tarvittaessa Juttupisteestä voidaan myös neuvoa eteenpäin seuraavan avun tarjoajan luo, kuten terveydenhoidon piiriin. 

Tällä hetkellä Juttupisteen päivystysvuorot on jaettu päivystäjille kevään ajaksi. Kesällä katsotaan, millaista tarvetta toiminnalle on jatkossa.  

Juttupiste 

  • Tarjoaa maksutonta keskusteluapua 16–30-vuotiaille ilman ajanvarausta. 
  • Sijaitsee Aureliassa (Aurakatu 18, 1. kerros), vastapäätä Puolalanmäen lukiota ja Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman vieressä. 
  • Juttuseuraa on saatavilla suomeksi tiistaisin ja torstaisin klo 14–17 ja ruotsiksi maanantaisin klo 14–16.  
  • Juttupiste verkossa osoitteessa juttupiste.fi

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.