Hanne Hieta ja Hanna Lehto katselevat vanhaa kirkonkirjaa arkistossa

Hanne Hieta ja Hanna Lehto kertovat, että sukuselvitysten tekemisestä on tullut entistä tasalaatuisempaa, sillä sitä tekevät tehtävään erikoistuneet työntekijät.

Sukuselvitys kerralla kuntoon

Kulttuuri | 17.02.2022 | Lilja 2/2022

Teksti: Minna Uusivirta | Kuva: Jussi Vierimaa

Tämän vuoden alusta alkaen sukuselvityksen on voinut tilata yhdellä kertaa koko Suomesta. Uudistus on ruuhkauttanut järjestelmän, mutta jatkossa työ käy nopeammin.

Perinteisesti sukuselvitys esimerkiksi perunkirjoitusta varten on ollut työlästä hankkia. Virkatodistus on tarvittu jokaisesta seurakunnasta, jossa vainaja on ollut kirjoilla. Vuoden 2022 alusta alkaen sukuselvityksen on pystynyt tilaamaan valtakunnallisesti yhdellä tilauksella.

– Se on suurin muutos, mitä kirkonkirjojen pitämisessä on tapahtunut sitten 1600-luvun, jolloin seurakuntalaisten tietoja järjestäytyneesti alettiin kirjata, kertoo alueellisen keskusrekisterin hoitaja Hanne Hieta.

Taustalla on vanhojen kirkonkirjojen digitoiminen eri puolilla maata. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä 1800-luvun puoliväliin saakka ulotettu urakka kesti neljä vuotta ja päättyi 2015.

Sukuselvitysten tekemistä kootusti alettiin pilotoida Turussa alkuvuodesta 2019. Seuraavasta vuodesta alkaen mukaan liittyi alueen muita seurakuntia. Prosessi eteni myös kansallisesti. Enää neljä seurakuntaa koko maassa on täysin järjestelmän ulkopuolella.

Uudistus on tilapäisesti ruuhkauttanut sukuselvitysten tekemistä ympäri maata. Turussa jono oli pahimmillaan syksyllä 120 päivää, mutta nyt se on jo alle 90. Sama ongelma on ollut muuallakin: esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sukuselvitystä on voinut joutua odottamaan viitisen kuukautta.

– Jono on ollut kohtuuttoman pitkä, olemme siitä pahoillamme. Nyt on valoa näkyvissä ja jono lyhenee kaiken aikaa. Tavoitteena on kuuden viikon odotusaika. Asiakas hyötyy tässä siitä, ettei selvitystä tarvitse odottaa monesta paikasta erikseen, sanoo Turun alueellisen keskusrekisterin johtaja Hanna Lehto.

Ruuhkaa sukuselvitysten käsittelyyn syntyi viime vuonna siirtymävaiheessa, kun mukana oli jo suuri määrä seurakuntia. Uusi tilausjärjestelmä aiheutti alussa paljon turhia tilauksia ja selvittelyä, mutta nyt järjestelmää on kehitetty ja työ on nopeutunut. Myös lisää henkilökuntaa on rekrytoitu ja koulutettu sukuselvityksiä tekemään.

– Aiemmin sukuselvityksiä tehtiin monessa seurakunnassa muun työn ohessa. Nyt sukuselvittäjät ovat ammattilaisia, ja palvelu on tasalaatuista sekä tasapuolista, kun asiakkaita palvellaan jonotusjärjestyksessä.

Jatkossa prosessi tulee vielä ripeämmäksi, kun puhtaaksi kirjoitettuja tietoja karttuu järjestelmään, eikä sukuselvittäjien tarvitse enää joka kerta palata lukemaan osin käsin kirjoitettuja, digitoituja kirkonkirjoja. Tulevaisuudessa avuksi on luvassa myös keinoälyä, joka pystyy kuvista lukemaan konekirjoitettuja merkintöjä 1960-luvulta alkaen.

…..

Toimi näin, kun tarvitset sukuselvitystä käsittelyruuhkan aikana:

  • Tilaa sukuselvitys mahdollisimman nopeasti. Jos vainaja on viimeiseksi kuulunut Turun alueellisen keskusrekisterin jäsenseurakuntaan, voit tilata sen keskusrekisterin sukuselvitysten palvelunumerosta 040 341 7222. Tilauksen voi tehdä myös osoitteesta tilaavirkatodistus.fi. Verkossa ohjelma ohjaa tilauksen automaattisesti vainajan viimeiseen seurakuntaan henkilötunnuksen perusteella. Seurakuntaan kuulumattoman vainajan sukuselvityspyyntö on tehtävä Digi- ja väestötietovirastoon. Huomioi, että hakusanalla sukuselvitys verkon hakukoneet tarjoavat maksullisia välityspalveluja, joille ei ole tarvetta.
  • Jos olet perillinen ja luovut perinnöstäsi lastesi hyväksi, ilmoita tämä jo sukuselvitystä hakiessasi. Näin käsittely nopeutuu, kun sukuselvitystä ei tarvitse tilata heistä uudestaan.
  • Ennen sukuselvityksen saamista voit hoitaa käytännön asioita, kun tilaat keskusrekisteristä virkatodistuksen pankkia varten. Siitä käyvät ilmi vainaja ja hänen suorat perillisensä. Tämä dokumentti kelpaa esimerkiksi monille kiinteistövälittäjille toimeksiannon tekemiseen.
  • Verottajalta voit kuluitta anoa lisäaikaa perunkirjoituksen tekemiseen. Myös monien laskujen eräpäiviä saa siirrettyä pyytämällä.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.