Kuvassa Jaana Wellenius-Tollander

Pappeja rahtaamassa

Elämä | 17.02.2022 | Lilja 2/2022

Teksti: Roope Lipasti | Kuva: Timo Jakonen

Varauspalvelun kautta hoituvat kirkko- ja pappivaraukset.

Varauspalvelun puhelin lienee yksi seurakuntayhtymän käytetyimmistä liittymistä. Sitä kautta nimittäin varataan kirkolliset toimitukset – tai vihkiminen ja kaste nyt ainakin. Vuosittain kasteita on tuhatkunta ja häitä nelisensataa. Mutta aika paljon saa kyllä vastailla muihinkin kysymyksiin, tietää toinen varauspalvelun työntekijöistä, varaussihteeri Jaana Wellenius-Tollander.  

– Meiltä kysytään kaikenlaista, vaikka että kuinka monta kummia pitää olla. Tuollaiset perusjutut pystymme kyllä neuvomaan.  

Varsinaisena leipätyönään varauspalvelu kuitenkin hoitaa kaikkien kymmenen seurakunnan kirkko-, pappi- ja kanttorivaraukset toimituksiin.  

– Keskitetty ajanvaraus on aika uusi juttu, se alkoi projektina ja kun kokemukset olivat hyviä, meidät vakinaistettiin vuoden 2019 alusta, Wellenius-Tollander kertoo.  

Varauspalvelu on sekä tehokas että asiakasystävällinen. Hääparin ei tarvitse soitella kaikkia kirkkoja läpi saadakseen selville missä olisi tilaa. Korona-aikana asiat hoituvat parhaiten puhelimessa.  

– Sähköisestikin voi asioida, varata esimerkiksi kotikasteen tai kirkon, mutta puhelimessa pystymme joustavammin katsomaan mahdollisuuksia, Wellenius-Tollander sanoo. 

Aiemmin esimerkiksi hääkirkon sai varata aikaisintaan tasan vuotta ennen, mutta nykyään on mahdollista esittää toukokuun kahden ensimmäisen viikon aikana seuraavan vuoden kesään 5-10 vihkiaikatoivetta, joita Varauspalvelu sitten sovittelee niin, että mahdollisimman moni voisi saada sen ykkös- tai edes kakkostoiveensa täyttymään.  

– Toiveita pyritään toteuttamaan niin, että jos tulee päällekkäisyyksiä toiveissa, oman seurakunnan jäsenet ovat etusijalla. Tänäkin vuonna kesäkuun alussa sitten aukeaa normaalisti vuoden 2023 kesän aikavaraus, joka menee nopein saa -systeemillä, Wellenius-Tollander kertoo. 

Toki on niitäkin, jotka haluavat vihkiajan lyhyellä varoitusajalla. 

– Tammikuun lopulla esimerkiksi otin varauksen helmikuulle. Tänä vuonna on tarjolla helposti muistettava aikakin: 22.2.2022.  

Vihkikirkoista suosituin on tällä hetkellä Mikaelinkirkko, joskaan Tuomiokirkko ja Martinkirkko eivät jää siitä kauas. Ei myöskään tarvitse olla juuri kyseisen seurakunnan jäsen vaan voi varata minkä kirkon tahansa. Eikä sen itse asiassa edes tarvitse olla kirkko:  

– Vihkiä voi vaikka Ruissalon rantakalliolla. Erikoisin vihkipaikka, jonka muistan, oli kuumailmapallo. Joskus naimisiin on menty myös merellä. Ne ovat sitten tietysti myös sellaisia, joista pitää erikseen sopia kirkkoherran kanssa.  

Kasteissa viime kesä oli vilkas. Vauvoja syntyi vähän normaalia enemmän, mutta ennen kaikkea taustalla oli, että koronan tähden monet ristiäiset olivat jääneet väliin. Parhaimmillaan saattoi papilla olla kolme tai peräti neljä kastetta yhden päivän aikana.  

Wellenius-Tollander on ollut varauspalvelussa nyt 3,5 vuotta ja viihtyy mainiosti.  

– Olin aiemmin rahtaamassa laivoja eli myin lasteja ja järjestelin kaikenlaisia asioita. Kun siirryin tänne, huomasin, että samaa työtähän tämä on. Laivojen sijaan ”rahtaan” pappeja. Mutta samalla lailla tutkitaan kalenteria ja katsotaan, mikä on mahdollista.  

– Tämä on mielenkiintoista ja monipuolista työtä. Yksikään päivä ei ole samanlainen ja saa tavata monenlaisia ihmisiä. Välillä on aikamoista hässäkkää, mutta se on vain mukavaa.  

Yksi pieni kehitysehdotuskin varaussihteerillä on.  

– Mikaelinkirkon voisi kloonata, niin hääjärjestelyt helpottuisivat. 

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.