Kuvassa yksinäinen nuori istuu kerrostalon ikkunalaudalla ja katsoo ulos.

Yhteisvastuukeräys on evankelis­luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys. Sen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Yhteisvastuu­piispana Mari Leppänen. Tämän vuoden keräyksellä tuetaan koronapandemian seurauksista kärsineitä lapsia ja nuoria.

Yhteisvastuukeräys auttaa lapsia ja nuoria koronan jaloissa

Ajankohtaista | 15.02.2022 | Lilja 1/2022

Teksti: Paula Heino | Kuva: iStock

Yhteisvastuukeräys auttaa tänä vuonna koronapandemian seurauksista kärsiviä lapsia ja nuoria.

Tasavallan presidentti avaa keräyksen sunnuntaina 6. helmikuuta.

Koronavuosina nuoret ovat kärsineet etäopiskelun ja eristäytymisen haasteista. He ovat kokenee yksinäisyyttä, ahdistusta ja toivottomuutta. Nyt he tarvitsevat tukea ja turvallisia aikuisia arkeensa. Näitä haetaan reilun viikon kuluttua alkavalla keräyksellä niin Suomessa kuin maailmalla. Yhteisvastuun kotimaisena kumppanina on Lasten ja nuorten keskus. Etsivän nuorisotyön Saapas-toimintaa laajennetaan uusille paikkakunnille ja ensimmäistä kertaa myös kouluihin. KouluSaappaassa koulun arkeen ja välitunneille tuodaan turvallisia aikuisia lisäkorviksi ja kannustajiksi. Uraauurtava, verkossa tapahtuvan etsivän nuorisotyön toimintamalli NettiSaapas toimii valtakunnallisesti. Vapaaehtoiset NettiSaappaan aikuiset etsivät kuuntelijaa kaipaavia nuoria sosiaalisen median eri alustoilla keskustellen, auttaen ja tukien. Varoilla kehitetään ja laajennetaan myös Moottoripaja- sekä perheystävätoimintaa.

Kehittyvissä maissa koulunkäynti keskeytyi koronan myötä usein kokonaan, koska etäopetukseen tarvittava valmius ja välineet puuttuivat. Kansainvälisen diakonian avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu kampanjaesimerkkinään työ Etelä-Sudanissa. Etelä-Sudan toipuu yhä sisällissodasta, jonka väkivaltaisuudet aiheuttivat Afrikan suurimman pakolaiskriisin vuonna 2016. Neljä miljoonaa ihmistä jätti kotinsa – valtaosa nuoria ja naisia – ja heistä puolet pakeni naapurivaltioihin. Globaali pandemia on syventänyt jo valmiiksi vaikeaa tilannetta. Etelä-Sudanin koulut suljettiin, ja lasten ja nuorten koulunkäynti keskeytyi. Monet nuoret ovat joutuneet naimisiin tai töihin alaikäisinä. Etelä-Sudanissa lasten ja nuorten turvallista paluuta opetuksen pariin tuetaan kunnostamalla kouluja ja parantamalla perheiden mahdollisuuksia toimeentuloon.
Yhteisvastuukeräyksellätuetaan Kirkon Ulkomaanavun (KUA) katastrofirahastoa, jonka avulla pystytään käynnistämään ja toteuttamaan hätäaputoimenpiteitä kehittyvien maiden humanitaarisissa katastrofeissa. (Lähteenä Yhteisvastuukeräyksen kampanjasivut)

…..
Turun ja Kaarinan seurakunnissa Yhteisvastuukeräyksen hyväksi tehdään paljon. Tässä alustavia tietoja, lisää osoitteessa www.turunseurakunnat.fi. Tapahtumat toteutuvat lähitapahtumina, mikäli koronarajoitukset ne sallivat.  
Turun tuomiokirkko: su 6.2. klo 10 YV-keräyksen aloitusmessussa saarnaa pastori, teologian tohtori Antti Laine Kirkon Ulkomaanavusta. Hän toimii KUA:n Kirkolliset ja ekumeeniset suhteet -yksikön päällikkönä. Messun jälkeen hernekeittoa soppatykistä YV:n hyväksi klo 11.30−14. 
Maarian kirkko: Yhteisvastuun aloitusmessu 6.2. klo 10, ke 9.2. klo 18 Toive- ja yhteislaulujen ilta, mukana Maarian kanttorit ja la 5.3. klo 11−13 Talvirieha Maarian pappilan pihalla, soppatykki, mukana partiolaisia. La 12.3. klo 11−13 Maarian pappilassa Nukketeatteri Kas kummaa!
Paattisten kirkko: su 6.2. klo 10 Perhekirkko, jonka jälkeen seurakuntatalolla nukketeatteria ja lounas Yhteisvastuun hyväksi.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.