Kirkon diakonia juhlavuosi

Lyhyesti kirkosta

Ajankohtaista | 15.02.2022 | Lilja 1/2022

Teksti: Minna Vesanto | Kuva: Timo Jakonen

Kirkon diakonialla on juhlavuosi | Seurakuntayhtymän talousarvio 2022 | Pauliina Uhinki-Suomisen valinta

Kirkon diakonialla on juhlavuosi. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta ensimmäisestä suomalaisesta diakonissan vihkimyksestä. Matilda Hoffman vihittiin diakonissaksi Pietari-Paavalin kirkossa Viipurissa 1.9.1872. Sisar Matilda työskenteli Viipurin diakonissalaitoksen palveluksessa. Juhlavuoden vietto näkyy paitsi tapahtumissa myös esimerkiksi Kirkko Suomessa -Instagram-tilillä, jossa seurataan diakonian arkea diakoniatyöntekijöiden kertomana. Ammatillisesti toteutettu diakoniatyö on kirkon vahvuus. Koulutetut sosionomi-diakonit ja sairaanhoitaja-diakonissat tarjoavat luotettavaa ammattiapua hauraassa elämäntilanteessa oleville ihmisille tiiviissä yhteistyössä kuntien ja järjestöjen toimijoiden kanssa. Diakoniatyössä keskeistä on oikeudenmukaisuuden, yhdenvertaisuuden ja ihmisarvon puolustaminen. Tänään kirkon palveluksessa on noin 1300 diakoniatyöntekijää, heistä 42 Turussa ja Kaarinassa. 

Seurakuntayhtymän talousarvio 2022 on niukasti positiivinen. Vuoden kirkollisverokertymäksi arvioidaan noin 31,5 miljoonaa euroa ja valtion antamaksi rahoitukseksi 4,3 miljoonaa. Verotuskuluina maksetaan verottajalle 564 000 euroa. Henkilöstökulut ovat noin 21,8 miljoonaa. Hautaustoimen investoinnit 2022-2026 kuten Turun hautausmaan sosiaalitilojen peruskorjaukset ja Pyhän Ristin kappelin peruskorjaus ovat yhteensä 4,8 miljoonaa. Seurakuntayhtymän kiinteistöpalveluilla on mittavat yhteensä 39 miljoonan euron investoinnit vuosiksi 2022-2024: muun muassa Runosmäen monitoimitalo, Hirvensalon seurakuntakeskus ja Tuomiokirkon peruskorjaus.  

Pauliina Uhinki-Suomisen valinta Henrikinseurakunnan kirkkoherraksi on vahvistunut. Korkein hallinto-oikeus ei antanut valituslupaa kirkkoherran valinnasta. Kirkkoherran vaali käytiin toukokuussa 2019. Vaalissa toiseksi tullut hakija teki vaalista vuonna 2019 valituksen Turun hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen keväällä 2021. Uhinki-Suominen on hoitanut kirkkoherranvirkaa vt:nä loppuvuodesta 2019 alkaen. 

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.