Kaverukset Valtteri, Tulva, Venla ja Taneli ovat kokoontuneet nuorten taide- ja toimintatalo Vimman yökahvilan pöydän ääreen kuten joka viikonloppu. Scrabble-peli on alkamassa, ja nuorten aikuisten ilta tulee kulumaan yhteen saakka pelatessa ja jutellessa. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että helmikuussa aloittaneelle yökahvilalle on tilausta.
– Täällä tarjotaan paikka, jossa ollaan ilman päihteitä, ja se on terveellisempi vaihtoehto baarissa istumiseen. Ja onhan tämä myös budjettiystävällinen tapa viettää iltaa, miettii Taneli, 28.
Tulva, 20, on samoilla linjoilla.
– Ellei tätä olisi, olisin joko kotona yksin tai sitten jossain baarissa. Tämä on mukava paikka, kaikki on hoidettu hyvin, häiriöitä tai öykkäröintiä ei ole.
Ja se on myös ollut yökahvilan alkuperäinen ajatus, kertoo kaupungin nuorisopalvelupäällikkö Anna Salminen. Turun kaupunki nimittäin havahtui taannoin siihen, että keskusta on viikonloppuisin kovasti rauhaton ja väkivaltainenkin. Niinpä haluttiin saada nuorille turvallinen paikka, jossa he voisivat viettää aikaa. Samalla pantiin merkille, ettei palveluja ylipäänsä juuri ole yli 18-vuotiaille.
13-29 -vuotiaille tarkoitettu yökahvila pilotoi nyt aluksi vuoden loppuun saakka. Kahvila on auki joka perjantai ja lauantai, juhannukset ja muut mukaan lukien.
Yökahvilan synnyttämisessä yhdistettiin eri toimijoiden voimat. Kaupunki on mukana rahoittajana ja koordinoijana, seurakuntayhtymä on raottanut niin ikään kukkaronnyörejään, minkä lisäksi konkreettista työtä tekemässä on kolme yhdistystä: NMKY, Valo-valmennusyhdistys sekä VS– Sininauha.
Yökahvilatoiminta poikkeaa Anna Salmisen mukaan kaupungin normaalista nuorisotilatoiminnasta, johon vaaditaan nuorisokortti – pitää siis olla rekisteröitynyt palveluiden käyttäjäksi.
– Yökahvilatoiminnassa sellaista ei vaadita, koska halutaan pitää toiminnan kynnys mahdollisimman matalla. Niin ikään jos on vaikka jäähyllä nuorisotaloista epäasiallisen käytöksen takia, niin yökahvilaan voi silti tulla.
Paikalla on aina neljä työntekijää, jotka mahdollisuuksien mukaan jalkautuvat keskustaan kertomaan tästä ajanviettomahdollisuudesta ja houkuttelemaan kävijöitä.
– Meillä on myös tarjolla kahvia ja pientä purtavaa – ihan maksutta, Salminen sanoo.
Yökahvila on heti löytänyt kävijänsä, myös niitä nuoria, joilla on erilaisia elämänhallinnan murheita.
– Hiljaisimpana iltana paikalla oli kolmisenkymmentä nuorta, parhaimmillaan on ollut 70. Nuorista osa kaipaa palveluohjausta myös muiden palveluiden, kuten Kelan, harrastusten, pankkiasioiden hoitamisen tai vaikka mielenterveyspalvelujen pariin. Paikalla on ammattilaisia, jotka voivat ohjata eteenpäin, Salminen kertoo.
Yökahvilassa on myös vartija, joskaan ei ihan perinteinen sellainen, sillä hän on hyvin matalalla kynnyksellä lähestyttävä ihminen ja osallistuu myös itse yökahvilan työskentelyyn.
– Häiriöitä ei ole käytännössä ollut. Yksi oli, mutta sekin oli ulkopuolinen päihtynyt aikuinen, joka tuli tiloihin häiritsemään, Salminen sanoo.
Vimman yökahvila perjantaisin klo 20–01 ja lauantaisin 20–01. Aurakatu 16.