Kaksi naista ja mies juttelevat kadulla.

Kristiina Frondelius, Teemu Hälli ja Mari Mero ovat olleet kehittämässä uutta keskustelutukea. He toivovat, että siitä muodostuu matalan kynnyksen toimintaa, joka tavoittaa kaikki kaupunkilaiset.

Keskusteluapua ihan kaikille

Ajankohtaista | 22.11.2023 | Lilja 11/2023

Teksti: Roope Lipasti | Kuva: Timo Jakonen

Seurakunnat tarjoavat uudenlaista keskustelutukea – ajanvarauksella pääsee luottamuksellisesti puhumaan esimerkiksi mielen hyvinvointiin, jaksamiseen, parisuhteen kiemuroihin tai yksinäisyyteen liittyvistä kysymyksistä.

– Ajatus keskustelutuesta lähti ihan siitä, että haluamme tukea ihmisten hyvinvointia – se on vaarassa monin paikoin. Esimerkiksi mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet, mutta jonot saada apua ovat pitkiä. Sama pätee vaikka meidän perheneuvontaamme. Tämä nyt tarjoamamme keskustelutuki on kevyempi versio auttaa. Se on pappien ja diakonien antamaa keskustelu- ja kuuntelutukea, ei siis terapiaa, kertoo seurakuntayhtymän diakoniajohtaja Teemu Hälli.

Käytännössä homma toimii niin, että netistä voi varata itselleen ajan vähän niin kuin hammaslääkärille menisi. Palvelu on maksuton ja tarkoitettu kaikille Turun ja Kaarinan asukkaille, ei tarvitse edes kuulua kirkkoon. Mukana on 30 pappia ja diakoniatyöntekijää, ja palvelu pyörii arkipäivisin klo 14-19. Yhden tapaamisen pituus on 45 minuuttia. Sivuilla voi myös jättää yhteydenottopyynnön, johon vastataan parin päivän sisällä.

Tapaamisista ei tehdä muistiinpanoja, ja papeilla ja diakoniatyöntekijöillä on luonnollisesti vaitiolovelvollisuus.

– Meidän työntekijöillämme on tosi hyvät valmiudet ja taidot kohdata ihmisiä. Papit ja diakonit ovat inhimillisyyden asiantuntijoita. Nyt on vain tehty ikään kuin palvelumuotoilua, jotta tämä keskusteluapu saataisiin paremmin perille, Hälli sanoo.

Hankkeen viestinnästä vastaava Mari Mero kertoo, että jutun sloganina on kohdata ihmisiä niin ilossa ja surussa kuin hädässä ja tavallisessakin.

– Ja sehän tarkoittaa myös, että voimme olla mukana ilossa ja onnistumisissa, ei kaikilla ole ihmistä, jolle niitäkään kertoa. Samaan aikaan pitää muistaa, ettei tämä keskustelutuki ole tarkoitettu vaikeiden mielenterveyshaasteiden ratkaisuun. Ihmisten pelkona on usein myös, että kirkon tarjoamassa keskustelutuessa pitää puhua Jumalasta tai lukea Raamattua. Ei tarvitse, ellei tahdo. Puhutaan siitä, mikä on ihmiselle tärkeää juuri nyt.

Maarian seurakunnan seurakuntapastori Kristiina Frondelius on yksi keskusteluavussa mukana olevista. Hänestä hanke on tärkeä, vaikka ei sinänsä mitään uutta, tätähän papit ovat aina tehneet.

– Kysymys on, kuinka voimme olla avuksi juuri nyt? Haluamme tarjota ihmisen, jolle voi puhua luottamuksellisesti itselle tärkeistä asioista, on se sitten nimetöntä ahdistusta, hengellistä etsintää tai vaikka että arjessa tapahtuu liikaa. Tärkeää on pysähtyminen, läsnäolo, kuuntelu, myönteisyys. Tarjolla on inhimillisyyttä ja yhdessä kulkemista.

Teemu Hälli sanoo, että keskustelutuen uudelleen lanseeraukselle on tarvetta. Yhtymä teki nimittäin hanketta varten kyselytutkimuksen, jossa huomattiin, että kirkkoon kyllä luotetaan ja sen palveluista tiedetään, mutta niitä ei haluta käyttää.

–  87 prosenttia tiesi, että kirkolta saa keskusteluapua, mutta vain kahdeksan prosenttia halusi käyttää sitä. Siinä on hirveän suuri kuilu välissä. Taustalla on pelko hengellisestä ulottuvuudesta, siis vaikka että tuputetaan Raamattua. Mutta siitä ei ole kyse. Tämä apu lähtee ihmisen tarpeesta, siitä mitä juuri hän tarvitsee, Hälli sanoo.

Ja työ on tietenkin vasta alussa.

– Meillä on kirkossa perheneuvonta, joka on hyvin arvostettua ja jonne on pitkät jonot. Sen maine on ansaittu monen vuoden työllä. Ajattelemme, että tästä keskustelutuesta voi tulla yhtä lailla suosittu. Katsotaan missä ollaan kymmenen vuoden päästä!

Ajanvaraus keskustelutukeen: www.puhujatuuleta.fi

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.