Hautoja joiden lyhdyissä palaa kynttilät.

Kaipauksen kynttilät valaisevat pyhäinpäivänä

Yleinen | 26.10.2023 | Lilja 10/2023

Teksti: Mervi Sipilä | Kuva: Timo Jakonen

Hautausmaat täyttyvät kynttilöiden lämpimästä valosta 4.11. pyhäinpäivänä, jolloin muistellaan menneitä sukupolvia. Päivän hartaasta luonteensa huolimatta hautausmailla on pyhäinpäivänä hyvinkin vilkasta, sillä kävijöitä riittää iltaan saakka. Myös seurakuntien työntekijöitä on paikalla valmiina keskustelemaan kävijöiden kanssa.

Hartauksia, keskusteluapua ja lämmintä juotavaa

Turun hautausmaalla on pappeja Henrikinseurakunnasta, Kaarinan seurakunnasta ja Tuomiokirkkoseurakunnasta sekä Turun ruotsalaisesta seurakunnasta. Kuumaa mehua on tarjolla klo 16.30-18. Ylösnousemuskappeli on auki 16.30-18.00, Marjo Danielsson ja Nicholas Söderlund soittavat urkumusiikkia klo 16.30-17.30.

Katariinan hautausmaalla pyhäinpäivän tapahtumat alkavat klo 10 jumalanpalveluksella Pyhän Katariinan kirkossa. Kirkko on avoinna hiljentymistä ja kynttilöiden sytyttämistä varten klo 11-19. Paikalla pappi keskusteluja varten. Kahvitarjoilu Katariinan hautausmaan vieressä olevassa Nummen seurakuntakodissa klo 11-16.

Kakskerran hautausmaalla kirkon ovet ovat avoinna klo 12-18. Päivän aikana siellä on hartaushetket klo 14 ja klo 16, muulloin musiikkia. Paikalla on pappi tavattavissa. Kahvitarjoilu.  

Kärsämäen kappelissa on avoimet ovet klo 14-16. Kappelissa voi keskustella papin kanssa tai vaikka vaan nauttia kuumaa mehua.

Kuusiston kirkossa vietetään pyhäinpäivän messua klo 12.30. Messun jälkeen hautausmaalla on tarjolla pullaa ja lämmintä mehua sekä lauluryhmän esittämää musiikkia.

Hautapaikka kadoksissa tai kaukana?

Turun ja Kaarinan hautausmaiden yhteenlaskettu pinta-ala on noin 80 hehtaaria. Jos edellisestä hautausmaakäynnistä on kulunut aikaa, omaisen haudan löytäminen suurelta hautausmaalta on haastavaa. Hautapaikan voi selvittää helposti osoitteesta hautakartta.fi. Hautakartasta ei löydy hautoja, joiden hallinta-aika on päättynyt, vainaja on kuollut ennen vuotta 1900 tai niin äskettäin, ettei tietoa ole vielä palvelussa.

Jos taas oman läheisen hauta sijaitsee kaukana, kynttilän voi jättää muualle haudattujen muistopaikalle, joita on jokaisella Turun ja Kaarinan hautausmaalla.

Turun hautausmaalla muistopaikkana on Menneitten sukupolvien muistomerkki pienellä aukiolla Vanhan hautausmaan keskellä. Katariinan hautausmaalla muistokivi ja Paattisilla maahan upotettu risti ovat sankarihautojen vieressä. Maarian kirkkomaalla muistopaikka on pystytetty pääportin oikealle puolelle ja Maarian keskisellä hautausmaalla kappelin läheisyyteen. Kärsämäen hautausmaalla muistopaikka löytyy muistolehdon ja kappelin välistä. Kakskerrassa muistopaikka on pääportiltavasemmalle ja Kuusiston hautausmaalla muistopaikaksi pystytetty valurautaristi on kirkon pääsisäänkäynnin edessä. Piikkiössä muistelupaikka on kalliotasanne kirkon sakastin vieressä.

Muistokynttilän voi viedä myös viiteen muistolehtoon, jotka ovat Turun, Kärsämäen ja Katariinan hautausmailla sekä Maarian kirkkomaalla. Turun hautausmaalla muistolehtoja on kaksi. Tilanpuutteen takia muistolehtoihin ei valitettavasti voi viedä lyhtyjä.

Pyhäinpäivä on joulun ohella suosituin hautausmaallakäyntipäivä. Erityisesti Turun hautausmaan parkkipaikat voivat olla ruuhkaisia. Parhaiten vapaan pysäköintipaikan löytänee Pyhän Ristin kappelin edustan P-alueelta (Skarppakullantie 2) tai huoltokeskuksen tienoilta (Skarppakullantie 10). Parkkeerata saa vain siihen tarkoitetuilla alueilla ja paikoilla.

Hautausmaiden ohella kirkkojen pyhäinpäivän hartaushetket ovat suosittuja. Niissä luetaan kunkin seurakunnan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden jäsenten nimet ja sytytetään kynttilät heidän muistokseen.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.