Väkeä istumassa kirkossa virsikirjat kädessään.

Menneinä vuosikymmeninä jumalanpalveluksissa peräpenkitkin täyttyivät. 1970-luvun puolivälissä kuvan eturivissä istuivat (vas.) Irmeli Saksa, Esa Kivimäki, Pirjo Uotinen, Harri Raitis, Sisko Raitis ja Laura Raitis, sittemmin Laura Maria Latikka, joka valittiin Maarian seurakunnan kirkkoherraksi vuonna 2021.

Hyvästit, Pallivaha

Seurakunnat | 26.10.2023 | Lilja 10/2023

Teksti: Minna Uusivirta

Purkuluvan saaneelle Pallivahan seurakuntakeskukselle järjestetään muisto- ja kiitostilaisuus lokakuun lopussa.

Kun Maarian seurakunnan kirkkoherra Laura Maria Latikka vieraili viime talvena Pallivahan seurakuntakeskuksessa, tunnelma käyttökielossa olevassa rakennuksessa oli aavemainen.

Työpöydälle oli auki jäänyt kalenteri ja viherkasvit viruivat kuihtuneina ruukuissaan. Kirkkoa ja muita tiloja oli remontoitu sisäilma- ja kosteusongelmien takia perusteellisesti, mutta ongelmat eivät poistuneet ja työntekijöiden oli lopulta lähdettävä talosta vain päivän varoitusajalla kesällä 2016.

Vuonna 1968 rakennetun seurakuntakeskuksen kohtalo ratkesi viime keväänä, kun Turun hallinto-oikeus päätti, että arkkitehti Pekka Pitkäsen suunnitteleman rakennuksen saa purkaa, jolloin tilalle voidaan rakentaa kaksi kerrostaloa.

Latikka on itse käynyt Pallivahan kirkossa lapsena, mutta niin pienenä, ettei muistoja sieltä ole jäänyt. Hän on työskennellyt Maariassa parin vuoden ajan, ja seurakunnan pitkäaikaiset työntekijät ovat muistelleet seurakuntakeskuksessa ollutta toimintaa hänelle usein.

– Seurakuntalaisetkin ovat kertoneet, että se on ollut tärkeä paikka, jossa on ollut vilkasta toimintaa ja johon liittyy runsaasti muistoja, Latikka kertoo.

Maarian seurakunnan järjestämässä muistotilaisuudessa Pallivahan kirkkoa on mahdollista muistella myös yhdessä. Idea kiitosjuhlasta syntyi Latikan mukaan jo yli vuosi sitten, vaikka lopullista päätöstä purkamisesta ei vielä ollut tullut.

Tilaisuus pidetään seurakuntakeskuksen pihalla, eli osallistujien on hyvä pukeutua säähän sopivasti. Tapahtumaan kuuluu rukoushetki, jossa puhujana on pitkään Pallivahassa työskennellyt työntekijä. Paikalla on kahvitarjoilu ja osallistujat voivat ostaa itselleen seurakuntakeskuksen rakennusten historiasta kertovan julkaisun.

– Toivomme, että ihmiset voivat tilaisuudessa myös jakaa muistojaan ja niitä voidaan kerätä talteen. Tarkoitus on kokoontua yhteen, surra ja kiittää, tukea toinen toisiamme luopumisessa. Rakkaasta paikasta ja rakennuksesta luopumien ei ole helppoa.

Latikka kertoo, että seurakuntakeskukseen jääneistä esineistä viedään muualle se, mikä voidaan. Esimerkiksi ehtoollisvälineet sekä kastemaljat on mahdollistaa puhdistaa ja kirkon urut on myyty Viroon.

Kun seurakuntakeskuksen tilalle aikanaan nousee uusia taloja, paikalle on tarkoitus asentaa muistolaatta, joka kertoo, missä kirkko ja seurakuntatalo ovat sijainneet.

Maarian seurakunta ei ole toiminut purettavissa tiloissa seitsemään vuoteen, vaan esimerkiksi messut on pidetty Kärsämäen siunauskappelissa. Väistötiloja on ollut lisäksi Runosmäen seurakuntakodissa ja Leafin entisen makeistehtaan tiloissa.

Ensi keväänä seurakunta saa käyttöönsä uudet tilat Runosmäen monitoimitalosta, jossa toimii jatkossa lisäksi muun muassa kirjasto, nuorisotila, päiväkoti sekä neuvola. Latikka kertoo, että uusien tilojen käyttöä on jo valmisteltu yhdessä tulevien naapurien kanssa. Ne tuovat toiminnan lähemmäs niitäkin runosmäkeläisiä, joille seurakunta on ennestään vieras.

– Yhteisiä toimintamuotoja on jo mietitty, sekä sitä, millaisia mahdollisuuksia tämä tuo ja ketkä tulevat asioimaan talossa. Mitä voisimme heille tarjota?

Jäähyväiset Pallivahan kirkolle -tilaisuus järjestetään Pallivahan seurakuntakeskuksen pihalla lauantaina 28.10. klo 13. Kahvitarjoilu.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.