Kaksi aikuista matkailuauton edessä, heidän luokseen on tullut kaksi nuorta poikaa.

Maarian seurakunnan nuorisodiakoni Orkkuli Kuisma ja nuorisotyöntekijä Jaakko Malinen tapaamassa nuoria nuorisotila Ypsilonin liepeillä Yli-Maariassa.

Wautolla sinne, missä nuoret ovat

Elämä | 28.09.2023 | Lilja 9.2023

Teksti: Heidi Pelander | Kuva: Jussi Vierimaa

Moni nuori on vailla juttukumppania, sanovat liikkuvan nuorisotyön Walkers-autolla ajelevat nuorisotyöntekijät.

Mitä sulle kuuluu?

Tämän kysymyksen Maarian seurakunnan nuorisotyöntekijät Tuomo Marjamäki ja Jaakko Malinen haluavat päästä kysymään yhä useammalta nuorelta. Nyt heillä on siihen apuvälineenään Walkers-auto, tuttavallisemmin Wauto.

Wauto on tummanpuhuva matkailuauto, jolla nuorisotyöntekijät ja vapaaehtoiset kiertävät kouluilla, tapahtumissa, nuorisotaloilla ja nuorten omissa illanvietoissa tapaamassa nuoria. Mukana saattaa kulkea jotain pientä tekemistä, mutta pääasia on nuorten kohtaaminen siellä, missä he ovat.

– Nuoret kaipaavat aikuisia, joiden kanssa voi jutella, joihin voi luottaa ja jotka kuuntelevat, Marjamäki sanoo.

Puolivuotinen Wauto-kokeilu järjestetään yhteistyössä Aseman Lapset ry:n kanssa, joka omistaa auton. Walkers-autokoordinaattori Tuomo Kantele kertoo, että Wauto on reagointia muuttuvaan nuorisokulttuuriin. Kaupungin, seurakuntien ja järjestöjen kokoava nuorisotoiminta ei tavoita nuoria samalla tavalla kuin ennen.

– Meille ammattilaisille tulee eteen nuoria, joiden ongelmat ovat kasautuneet pitkältä ajalta, eikä kukaan ole kysynyt heiltä, miten menee. Sillä kysymyksellä pääsisi aika pitkälle.

Malinen ja Marjamäki korostavat, että Wautolla ei kierretä kertomassa nuorille hengellisistä asioista tai arvostella heidän elämäntyyliään. Ideana on olla läsnä, kohdata ja jutella, tarjota hetken hengähdystauko nuoren arkeen. Olla turvallinen aikuinen.

Wauto-matkailuauto,

Näyttävästi teipattu Wauto erottuu muiden autojen joukosta.

– Aika nopeasti nuoret avautuvat, kun mennään heidän ehdoillaan, Malinen sanoo.

Kaksikon mukaan iso osa nuorista voi hyvin, mutta pieni osa hyvin huonosti. Pahoinvointi näkyy Turun kaduilla levottomuuksina ja väkivaltana, joka tuntuu raaistuneen.

He tunnistavat tämän päivän nuorissa irtonaisuutta, irrallisuutta, yksinäisyyttäkin. Nuoret haluaisivat puhua omista jutuistaan, sekä hyvistä että rankoista, mutta juttukaveria ei välttämättä ole.

– Asiat eivät aina edes ole valtavan suuria, mutta monella nuorella on kokemus, että kukaan ei kuuntele eikä omia asioita saa jakaa kenenkään kanssa, Marjamäki sanoo.

Tuomo Kantele tunnistaa nämä ilmiöt myös valtakunnallisesti. Nuoret hakevat paikkaansa ja minäänsä suhteessa ystäviinsä. Yhteisöllisyyden vähetessä yhä useammalta puuttuu luontainen yhteisö, joka ohjaisi hyvään. Tästä pitäisi hänestä puhua yhteiskunnassa paljon enemmän.

– Aikuisen nälkä, nähdyksi tuleminen, tarve tulla hyväksytyksi. Ne ovat ne isot kysymykset, jotka pitävät sisällään myös monta lieveilmiötä.

Maarian nuorisotyön lisäksi Wautoa käyttävät kokeilun ajan seurakuntayhtymän diakoniatyöntekijät, Fingerroosin säätiö sekä Vamos Turku. Malinen toivoo, että nuorten kanssa kaupungissa työskentelevät aikuiset tulisivat Wauton kautta nuorille tutuiksi mahdollisimman laajasti.

– Uskon, että tämä madaltaa nuorten kynnystä tulla myös ohjattuun nuorisotoimintaan, kun kasvomme tulevat tutuiksi.

Aseman Lapset omistaa viisi Wautoa, joista neljä on tällä hetkellä mukana kokeiluissa eri puolella Suomea. Tuomo Kantele iloitsee siitä, että monella paikkakunnalla on kokeilun jälkeen innostuttu hankkimaan oma liikkuvan nuorisotyön yksikkö.

– Meillä on tullut neljä liikkuvan Walkers-toiminnan yhteistyösopimusta lisää viimeisen parin vuoden aikana.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.