Soittaja voi kertoa luulleensa kaiken olleen hyvin, olihan juuri rakennettu esimerkiksi yhteinen omakotitalo. Eräänä päivänä kumppani on kuitenkin ilmoittanut saaneensa tarpeekseen. Ero ei olekaan tapahtunut sujuvasti, ja meneillään voi olla kova taistelu huoltajuudesta ja lasten tapaamisista.
– Kriisi on iso. Kovin paikka miehelle on pelko siitä, että joutuu eroon lasten arjesta. Sitä oikeasti itketään, Katto kertoo.
Katolla on pitkä kokemus erotilanteessa elävien miesten auttamisesta. Miessakit ry:n eroryhmiä hän on vetänyt noin kymmenen vuoden ajan käytyään yhdistyksen eroryhmäohjaajan koulutuksen. Turun NMKY:ssa hän toimi maahanmuuttajapalveluissa erityisasiantuntijana ja auttoi esimerkiksi monikulttuurillisten avioliittojen kriiseissä, kunnes eläköityi vuonna 2020.
Katon mukaan kohtaamiset ovat osoittaneet, että erotilanteissa miehet jäävät helposti yksin. Tuen etsiminen voi olla vaikeaa eikä kukaan ole sitä edes tarjonnut.
– Puhumattomuus vaivaa, meitä ei ole opetettu jakamaan asioita ja eron hetkellä mies menee vielä enemmän kiinni. Mieheltä ei myöskään osata kysyä, miten hän pärjää.
Eroryhmissä Katto kohtaa heitäkin, joiden kohdalla tilanne on johtanut itsetuhoisiin ajatuksiin. Ryhmän mainoksen näkeminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on saattanut olla kaivattu oljenkorsi.
– On mietittävä, miten lähteä purkamaan henkistä kuormaa ja mistä löytää sellaisen näkökulman, jonka avulla voi jatkaa eteenpäin. On tärkeää lähteä kulkemaan vierellä, ja ryhmässä otan jokaisen mukaan yhteiseen matkaan. Haluan myös varmistaa, että jokainen todella pysyy mukana.
Vertaistuki ja keskustelut ovat matkalla tärkeitä. Katto tietää, millaista elämä erossa on ja mistä ryhmässä puhutaan. Hänen viestinsä on: älä jää yksin, apua on tarjolla.
– Erosin itse yli 20 vuotta sitten. Kävin läpi todella vaikeita tunteita ja ajattelin tekemiäni virheitä. Minullakin on lapsia, ja se isän tuska heistä eroon joutumisesta oli minulle aivan hirveää kestää.
Tilanne toimi lopulta kimmokkeena ryhtyä auttamaan muita, Katto sanoo. Hänen mukaansa Miessakit ry:n antama koulutus on tuonut paljon työkaluja eron käsittelyyn.
– Mietin mitä olisin voinut tehdä miehenä toisin, ja halusin saada selkeä kuvan siitä, mikä meni pieleen. Mietin sitäkin, onko mies jotenkin erilainen käsittelemään eroa kuin nainen. Tajusin, etten ole ainoa mies, joka kamppailee näiden asioiden kanssa.