Maarian kirkko oli yksi varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikoista.

Yhteinen kirkkovaltuusto uusiutui ja nuortui

Ajankohtaista | 14.12.2022 | LIlja 12/2022

Teksti: Paula Heino | Kuva: Timo Jakonen

Seurakuntavaalit toivat mukanaan runsaasti uusia luottamushenkilöitä Turun ja Kaarinan seurakuntien päätöksentekoon. Kirkkovaltuustosta yli puolet vaihtui. Kuusi valtuutetuista on alle 30-vuotiasta ja kaksi käy vielä lukiota.

Äänestysprosentti jäi edelleen vaatimattomaksi. Vuonna 2018 äänestämässä Turun ja Kaarinan seurakuntavaaleissa kävi 10,9 ja nyt 10,4 prosenttia. Viimeksi vaaleissa äänesti 13.369 ja tänä vuonna 12.644 äänioikeutettua. Paattisilla viidennes kävi vaaliuurnilla, , kun Mikaelissa alle joka yhdeksäs.  

Yhteisestä kirkkovaltuustosta vaihtui 57 prosenttia. Samalla kirkkovaltuutettujen keski-ikä laski 56 vuodesta 49 vuoteen. Vihreä kirkko -ehdokaslista nousi valtuustoon neljän jäsenen voimin. Uusista valtuutetuista naisia on 31 ja miehiä 20. Yhteisessä kirkkovaltuustossa on 51 jäsentä.

Partiotyön Ystävien ehdokaslista voitti vaalit 16:lla ja Yhteinen kirkkomme oli kakkonen 14:llä valtuutetulla. Sinisellä polulla -listalta valtuustossa istuu jatkossa seitsemän jäsentä ja Kaarinan Kokoomukselta yksi jäsen. Sosialidemokraattinen ja sitoutumaton seurakuntaväki sai valtuustoon viisi jäsentä, Liv och gemenskap i församlingen kolme ja Församlingen närä dig yhden jäsenen.

Vaikka listat kävivät reippaan vaalitaiston, kirkkovaltuuston ratkaisuissa asetutaan usein oman seurakunnan taakse eikä päätöksiä sorvata poliittisin perustein.

Uusista valtuutetuista kaksi on 18-vuotiasta: Samuel Oliveros De Nordenflicht Katariinanseurakunnan sosialidemokraattien listalta ja Filip Schauman, joka oli ehdolla Åbo svenska församlingin Liv och gemenskap i församlingen -listalla. Kaarinan seurakunnasta valtuustoon meni 19-vuotias opiskelija Rasmus Hakala (kok. ja sit.).

Seurakuntaneuvostoihin valittiin 132 jäsentä. Uusia heistä on 61 eli 46 prosenttia. Isojen listojen edustajien lisäksi seurakuntapäättäjissä on kymmenen vihreää ja 14 sosialidemokraattia.

Henrikinseurakunnassa Yhteinen kirkkomme sai seurakuntaneuvostoon kuusi ja Partiotyön Ystävät viisi jäsentä. Kaarinassa Partiotyön Ystävät veivät omasta neuvostosta kuusi paikkaa ja Yhteinen kirkkomme neljä. Katariinanseurakunnassa Partiotyön Ystävät ja sosialidemokraatit saivat molemmat neljä paikkaa. Maarian seurakuntaneuvostosta Partiotyön Ystäviä löytyy viisi ja Sinisellä polulla taivaltaa neljä, kun Martinseurakunnassa on hyvin tasaista: sekä Sinisellä polulla, Partiotyön Ystävät, Vihreät ja Yhteinen kirkkomme saivat kukin kolme jäsentä seurakuntaneuvostoon. Mikaelinseurakunnassa Partiotyön Ystävät ja Sinisellä polulla veivät kumpikin viisi neuvostopaikkaa. Paattisilla ehdokkaita asetti vain Yhteinen kirkkomme. Piikkiön seurakunnassa Partiotyön Ystävät ja Yhteinen kirkkomme ylsivät molemmat viiteen paikkaan, ja Tuomiokirkkoseurakunnassa Partiotyön Ystävät vei kuusi paikkaa. Åbo svenska församlingin Liv och gemenskap i församlingen vei yhdeksän ja Församlingen Nära dig kolme paikkaa.

Eniten ääniä, 255 ääntä, sai jälleen Siv Sandberg (Åbo svenska församlingen, Liv och gemenskap i församlingen). Ulla Achrén ylsi 163 ääneen ((Församlingen Nära dig). Kolmanneksi suurimman äänimäärän, 153 ääntä, nappasi Seppo Muurinen (Yhteinen kirkkomme) Martinseurakunnasta ja neljänneksi eniten, 149 ääntä, Mikko Laurén (Sinisellä polulla) Maarian seurakunnasta. Maarialaisista Partiotyön Ystävien Henna Jagt ylsi 118:aan ääneen. Paattisten seurakunnasta annettiin yhteensä 254 ääntä, joista 137 meni Mimmi Ruususelle (Yhteinen kirkkomme). Varpu Ruohonen (Yhteinen kirkkomme) oli Henrikinseurakunnan äänimagneetti 120 äänellä ja Anni Maria Laato (Sinisellä polulla) Katariinanseurakunnasta 104 äänellä. Isoja äänimääriä saivat myös Partiotyön Ystäviä edustavat Harri Lukander Piikkiön seurakunnasta ja Helmi-Riitta Toivari sekä Sofia Engblom Tuomiokirkkoseurakunnasta. Kaarinalaisista seurakuntaneuvostoon ponnahti Anne Seivästö (Yhteinen kirkkomme) 105 äänellä.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.