Satu Pietilä

Vuoden diakoniatyöntekijä Satu Pietilä kantaa huolta ihmisistä, joille virallisten asioiden hoitaminen käy ongelmaksi puuttuvien digilaitteiden ja -taitojen vuoksi.

Verkostojen luoja

Elämä | 29.09.2022 | Lilja 9/2022

Teksti: Minna Uusivirta | Kuva: Timo Jakonen

Diakoniatyöntekijöiden liitto on valinnut Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteiskunnallisen työn diakoniatyöntekijä Satu Pietilän vuoden diakoniatyöntekijäksi. Valinnassa korostettiin Pietilän aktiivisuutta diakoniatyön verkostojen rakentajana ja hänen asiantuntemustaan erilaisissa hankkeissa.

– Turun alueella on paljon osaamista. Meidän pitäisi oppia tuntemaan toistemme työtä ja löytämään yhteistyötahojen vahvuudet, Pietilä sanoo.

Seurakuntayhtymälle Pietilä on ollut luomassa kahta hanketta. Toivo-hankkeessa mukana oli myös Takuusäätiö, ja sen ideana oli auttaa talousongelmissa olevia sekä heidän kanssaan työskenteleviä sosiaali- ja terveysalan toimijoita. Arvo ihmiselle -hankkeessa puolestaan kehitetään ja koordinoidaan ruoka-apua tarjoavien tahojen valmiuksia asiakkaidensa auttamiseen eri tavoin. Pietilä on suunnitellut hanketta yhdessä Turun Ammattikorkeakoulun kanssa, joka on myös mukana sen myötä syntyneessä verkostossa.

Pietilä on kouluttautunut uransa varrella monipuolisesti, ensin sairaanhoitaja-diakonissaksi, myöhemmin sairaanhoitajaksi, psykiatrian erikoissairaanhoitajaksi sekä ratkaisukeskeiseksi terapeutiksi ja ylemmän AMK-tutkinnon myötä myös sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen asiantuntijaksi. Työkokemusta hänellä on niin terveydenhuollon eri yksiköistä, A-klinikalta kuin mielenterveys-, päihde ja kriminaalihankkeista.

Nykyisessä tehtävässäänkin Pietilällä on ollut hyötyä sairaanhoitajan taustasta. Yhteiskunnallisen työn diakoniatyöntekijänä hän on työskennellyt 8,5 vuotta. Hänen tehtäviinsä lukeutuu muun muassa pitkäaikaistyöttömien, yksinäisten, asunnottomien, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien vastaanottotyö sekä palvelumuotoilua ja pienryhmien vetämistä.

Tämän lisäksi palettiin kuuluu suunnittelu- ja kehittämistyötä, mikä on lähellä Pietilän sydäntä. Esimerkiksi Arvo ihmiselle -hanke käynnistyi oppimistehtävästä, jonka Pietilä teki osana yhtymän työntekijöille suunnattua palvelumuotoilukoulutusta.

– Pääsisin helpommalla, jos en puuttuisi asioihin ja katsoisi niitä ylhäältä helikopterivinkkelistä, mutta kehittäminen tuo työhön mielekkyyttä, silloin saa käyttää luovuutta.

Aina asiakas- ja kenttätyön sekä suunnittelutyön yhdistäminen ei ole yksinkertaista, mutta hän katsoo, että ala- ja ylätason yhdistäminen tuo myös perspektiiviä. On mahdollista sekä tarttua yksilön avuntarpeeseen nopeasti että tehdä innovatiivista kehittämistä. Haasteitakin toki on ollut, mutta Pietilä katsoo, että epäonnistumiset ovat valmistaneet johonkin tulevaan asiaan – yhden oven sulkeutuessa takana on edestä auennut uusi.

Jatkossa Pietilä on mukana Arvo ihmiselle -hankkeen jatkon suunnittelussa. Hän myös toivoo, että voi siirtää eteenpäin urallaan hankkimaansa tietoa ja luomiaan diakoniatyön verkostoja. Vuoden diakoniatyöntekijän palkinto tekee hänen mielestään näkyväksi myös tehtyä työtä ja tuo luottamusta sen jatkumiselle sekä kehittymiselle.

– Olin todella yllättynyt tästä tittelistä. Koen, että työhistoriassani on ollut punainen lanka, ja tämä palkinto on tunnustus sille, että en ole yksin.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.