Pinja Luoma

Borgmästarkoret i Åbo domkyrka fungerar som pilgrimscenter. Det är populärt bland besökarna, som ibland överraskas av rummet där man kan stanna för en stunds kontemplation eller på olika sätt söka information om pilgrimsleder, vandringar och den service som finns längs med rutterna. Pinja Luoma är en av guiderna som tog emot besökare i somras.

Ett litet rum med stort lugn

Svenska sidan | 29.09.2022 | Lilja 9/2022

Text: Siv Skogman | Foto: Jussi Vierimaa

Pilgrimskoret i Åbo domkyrka är en glad överraskning för många som stiger in i katedralen.
I sommar har fler än vanligt stannat till i det lilla rummet, satt sig ned en stund, samtalat med guiderna, tagit del av den litteratur som finns eller vandrat via den 3d-skärm som finns i koret.

Det är andra sommaren som pilgrimscentret verkat i kyrkan med guider varje vardag. En av dem, Pinja Luoma, berättar att i synnerhet andelen finländska turister har varit stor i sommar.

– Efter pandemin är folk mera i rörelse. En del kommer för att de antingen är eller ska gå på pilgrimsvandring och söker information. Det finns de som tänker sig ända till Santiago de Compostela, men också sådana som vill gå en kort vandring i närheten av Åbo eller tar Åbo som utgångspunkt för vidare vandring.

– Andra, inte minst utlänningar, blir glatt överraskade att finna ett ställe speciellt för pilgrimsvandrare. Många blir inspirerade att ta reda på mera.

En populär rutt i Åbo är Helenas stig, som hon också själv vandrat flera gånger. Den är omkring 8 kilometer lång och går från Åbo domkyrka längs ån via S:ta Katarina kyrka, Korois udde, S:t Marie kyrka tillbaka till Domkyrkan.

Åldersgaffeln bland besökarna är vid. En del stannar länge, sitter tysta, läser broschyrer eller böcker, andra tar en snabb runda och fortsätter. I synnerhet barn är intresserade av den 3d-skärm som finns i koret.

Som guide har hon fått fräscha upp sina språkkunskaper, men de allra flesta kommer till rätta med finska, svenska eller engelska.

– Med tanke på framtiden vore det bra att kunna betjäna väl också på tyska och franska.

Överlag har intresset för både långa och kortare pilgrimsvandringar ökat. Människans behov av kontemplation, av att bryta upp från det vardagligt trygga och vana, att anamma pilgrimens sju nyckelord – frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet, delande – accentueras ju mera hektisk vardagen ter sig.

Pilgrimsvandring verkar svara mot behovet och viljan att sakta farten, lugna sig och fundera över vart vi är på väg. Det gäller både individen och samhället i stort. Klimatkrisen tvingar oss att ändra riktning.

En av sommarens höjdpunkter var pilgrimsstafetten, som startade i Tavastehus i maj och nådde Åbo i augusti. Den följde S:t Olofsleden över finska fastlandet och togs emot av ärkebiskop Tapio Luoma i Domkyrkan, där man höll mässa. Stafetten fortsatte sedan längs S:t Olofs sjöled över till Jomala på Åland.

Vintertid är pilgrimscentret i Åbo domkyrka öppet varje dag samma tider som kyrkan, klockan 9–18. Personal finns på plats onsdagar klockan 12–18.

Några pilgrimsleder i Finland

  • S:t Olofsleder: Inlandsdelen och S:t Olofs sjöled. Går från Olofsborg (Nyslott) över Åbo till Trondheim.
  • S:t Henriksleden: Går mellan Åbo domkyrka och Kumo (biskop Henriks bönehus).
  • Helenas väg: Går från Åbo domkyrka längs ån via S:ta Katarina kyrka, Korois udde, S:t Marie kyrka tillbaka till Domkyrkan.
  • Petrus väg: Längre sträcka längs ån, via Ristimäki, Vanhalinna, Lundo kyrka tillbaka till Domkyrkan.

På pyhiinvaellussuomi.fi finns information om pilgrimsvandring i Finland, också på svenska.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.